14 individu, 14 syarikat kena kompaun

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 DIS – Seramai 14 orang individu iaitu lima penduduk tempatan, seorang penduduk tetap, lima warga Indonesia dan selebihnya warga Filipina, Malaysia dan India telah dikenakan kompaun sebanyak $100 setiap seorang, manakala 14 buah syarikat dikenakan denda antara $200 hingga $500 setelah didapati melakukan kesalahan dalam satu operasi.

Antara kesalahan yang dikesan termasuk membuang dan melonggokkan sampah serta puntung rokok di tempat awam semasa operasi bersepadu serentak di antara Jabatan Bandaran Bandar Seri Begawan (BSB) dan Jabatan Daerah Brunei dan Muara melalui Ops Bersih Serentak 2/2019, selama dua hari hingga hari ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Bandaran BSB, di sini, hari ini, hasil daripada operasi itu, penguat kuasa Jabatan Bandaran BSB telah mendapati dua buah syarikat dan 14 individu manakala penguat kuasa Daerah Brunei dan Muara mendapati 12 buah syarikat melakukan kesalahan sama di tempat awam.

Kenyataan turut menyatakan bahawa dalam operasi tersebut, satu kes telah diserahkan kepada penguat kuasa Jabatan Kastam dan Eksais Diraja untuk siasatan lanjut.

Jabatan berkenaan turut mengingatkan orang ramai untuk tidak membuang sampah di tempat awam dan untuk menghormati mana-mana peruntukan perundangan di Negara Brunei Darussalam secara amnya.

Pada masa yang sama, pihak jabatan amat mengalu-alukan sebarang kerjasama dan maklumat yang boleh disalurkan melalui Talian Darussalam 123, WhatsApp, 8333123 atau e-mel, [email protected]

Sampah yang dilonggokkan di tempat awam semasa Ops Bersih Serentak 2/2019. – Gambar oleh Jabatan Bandaran BSB