14 orang, tujuh kanak-kanak terkorban di DR Congo

BUNIA, DR CONGO, 20 MAC – Seramai 14 orang awam, termasuk tujuh kanak-kanak, terbunuh dalam kem untuk orang yang kehilangan tempat tinggal di timur laut Republik Demokratik Congo, kata Persatuan Palang Merah Antarabangsa tempatan hari ini.

Tujuh orang dewasa dan tujuh kanak-kanak, termasuk seorang kanak-kanak berusia dua tahun, semuanya terbunuh dalam serangan parang kelmarin di wilayah Ituri, menurut senarai Persatuan Palang Merah Antarabangsa yang dilihat oleh AFP.

Jean D’Zba Banju, seorang ketua masyarakat di kawasan Djugu di Ituri, berkata anggota militia CODECO memasuki Drakpa di mana mereka membunuh 12 orang dengan parang.

“Anggota militia CODECO memasuki Drakpa dan mula mencederakan orang dengan parang. Mereka tidak melepaskan tembakan untuk beroperasi dengan tenang,” kata Banju kepada AFP.

“Mangsa adalah orang yang kehilangan tempat tinggal yang telah melarikan diri dari kampung Ngoshi untuk ditempatkan di Drakpa,” katanya sambil menambah lima orang lagi cedera.

CODECO ialah sebuah mazhab politik-agama yang mendakwa mewakili kepentingan kumpulan etnik Lendu. – AFP

Seramai 14 orang, termasuk tujuh kanak-kanak, terbunuh kelmarin dalam serangan ke atas kem pelarian di Ituri di timur laut Republik Demokratik Congo. – AFP