14 sertai program perdamaian

OLeh Noorhamizan Haji Mohd Mosbi

TEMBURONG, 4 MAC – Seramai 14 orang ahli Persatuan Pengakap Daerah Temburong (PPDT) telah menyertai Program Perkongsian Pengenalan Perutusan Perdamaian yang didakan di Ibu Pejabat PPDT, Kampung Lekiun Mukim Batu Apoi, baru-baru ini.

Para peserta terdiri daripada penolong-penolong pesuruhjaya PPDT, ahli-ahli Pasukan 4001 Pengakap Sekolah Menengah Sultan Hassan Bangar dan seorang penyelaras.

Antara objektif utama program adalah sebagai perkongsian, penerangan dan kesedaran belia masa kini terhadap kepentingan isu-isu perdamaian dalam kehidupan kini serta masa hadapan.

Pada program itu, para peserta diterangkan maksud, kepentingan serta tindakan yang wajar diambil bagi semua individu secara berpasukan. Aktiviti berkenaan adalah penting bagi mengenal pasti fahaman secara keseluruhan mengenai Perutusan Perdamaian dalam kalangan peserta.

Program dikendalikan oleh penyelaras Perutusan Perdamaian, Pesuruhjaya Bahagian Perhubungan Awam dan Penerbitan, Awang Syahmi bin Halimshah dari Ibu Pejabat Persekutuan Pengakap Negara Brunei Darussalam.

Awang Syahmi menyampaikan sesi Perkongsian Pengenalan Perutusan Perdamaian bagi ahli Persatuan Pengakap Daerah Temburong (PPDT) di Ibu Pejabat PPDT.