140 kes baharu, 4 lagi kluster dikesan

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 OKT – Sebanyak 140 kes baharu jangkitkan COVID-19 telah dicatatkan hari ini yang menjadikan jumlah keseluruhan kes seramai 8,044 orang.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar semasa sidang media hari ini turut mengongsikan 41 tambahan kes baharu kepada 16 kluster aktif sedia ada yang merupakan kontak-kontak terdekat kepada beberapa kes positif sebelumnya.

“Empat kluster baharu turut dikesan yang mana kesemua kluster tersebut adalah kluster rumah persendirian yang melibatkan 31 kes.

“Dalam pada itu, dua kluster telah ditamatkan setelah tidak ada kes dikesan dalam kluster berkenaan selama 28 hari. Kluster-kluster yang ditutup ialah Kluster Imigresen dan Kluster Samima,” jelasnya lagi.

Dengan tambahan dan penutupan kluster-kluster tersebut, kini jumlah kluster yang aktif adalah sebanyak 144.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa sidang media harian di Kementerian Kesihatan, kelmarin. – Gambar oleh Muiz Matdani

Selain itu, beliau turut mengongsikan mengenai satu kes import yang merupakan seorang transporter yang tiba di negara ini dari Limbang, Malaysia dan telah menjalani surveillance swab di negara ini pada 4 Oktober.

“Manakala, terdapat 67 kes baharu yang masih dalam siasatan bagi mengenal pasti sumber jangkitan,” tambahnya.

Beliau turut mengongsikan mengenai tiga buah mukim yang mempunyai kes positif melebihi 80 kes yang dicatatkan antara 26 September hingga 2 Oktober iaitu di Mukim Berakas A sebanyak 112 kes, Mukim Pekan Tutong 130 kes, dan Mukim Kuala Belait
118 kes.

Manakala itu, kes-kes yang sembuh hari ini mencatatkan sebanyak 133 orang yang membawa jumlah kes keseluruhan sembuh seramai 5,634 manakala jumlah kes aktif ialah sebanyak 2,350 kes.

Dalam kalangan kes yang sedang dalam rawatan sekarang, Yang Berhormat Dato menyatakan tujuh kes dalam kategori 5 dan sedang dirawat di Unit Rawatan Intensif dan kesemuanya memerlukan bantuan mesin pernafasan dengan dua daripadanya juga memerlukan bantuan mesin tambahan heart-lung machine (ECMO).

“Sementara itu, 32 kes lain dikategorikan dalam kategori 4 iaitu yang memerlukan bantuan oksigen dan adalah di bawah pemantauan rapi,” katanya.

Dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 5,062 sampel telah diuji bagi virus SARS-
CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 379,121 ujian.

Beliau turut mengongsikan bahawa kelmarin (4 Oktober), seramai 8,015 orang telah me-nerima suntikan vaksin COVID-19.

“Ini bermakna, di bawah Program Vaksinasi Kebangsaan, sebanyak 310,416 orang telah menerima satu dos vaksin COVID-19 iaitu 68.4 peratus daripada jumlah penduduk negara.

“Manakala, 201,941 orang telah melengkapkan dua dos vaksin COVID-19 iaitu 44.5 peratus daripada jumlah penduduk negara,” katanya.