14,000 dianggarkan korban skandal pelembap udara pembasmi kuman

SEOUL, 27 JULAI – Kira-kira 14,000 orang dianggarkan meninggal dunia di Korea Selatan akibat skandal pelembap udara pembasmi kuman pada 2011, angka yang secara kasar adalah 10 kali ganda lebih tinggi berbanding dilaporkan sebelum ini, agensi berita Yonhap memetik sebuah kajian dikeluarkan hari ini.

Jumlah orang dewasa yang maut setelah didiagnosis sebagai pesakit penyakit yang berkaitan, seperti asma dan penyakit paru-paru interstitial, dianggarkan antara 13,000 dan 16,000, menurut kajian pertama yang meneliti kematian disebabkan skandal kesihatan itu.

Kajian berkenaan berdasarkan tinjauan ke atas 15,472 individu dewasa berusia antara 19 dan 69 tahun, dijalankan Suruhanjaya Khas Penyiasatan Bencana Sosial.

Margin kesalahannya adalah 1.414 peratus dan tahap keyakinan 95 peratus.

Anggarannya adalah kira-kira 10 kali ganda daripada 1,553 – jumlah individu yang telah didaftarkan sebagai mangsa skandal itu, melibatkan Oxy Reckitt Benckiser, unit tempatan pengeluar produk kebersihan Britain Reckitt Benckiser Group plc (RB).

Pihak berkuasa tempatan kemudiannya melancarkan siasatan terhadap kes itu, menyimpulkan bahawa ‘polyhexamethylene guanidine’, agen antibakteria yang digunakan dalam pembersih pelembap yang boleh membawa maut ketika disedut dalam bentuk titisan, menjadi penyebab kematian.

“Kami dengan berhati-hati menganggarkan jumlah kematian adalah 14,000, tetapi ia mungkin lebih besar,” kata Choi Ye-yong, Naib Ketua Suruhanjaya Awam.

“Penyelidikan lebih terperinci oleh pemerintah, yang mungkin melibatkan seluruh penduduk negara, diperlukan.”

Kajian itu bagaimanapun, menunjukkan terdapat sekitar 6.3 juta, antara 5.7 juta dan 6.8 juta bergantung kepada beberapa faktor, menggunakan pelembap udara pembasmi kuman tersebut antara 1994 dan 2011. – Bernama