147 lagi warga Indonesia dibawa pulang

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 OGOS – Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI) di Bandar Seri Begawan telah menguruskan kepulangan seramai 147 orang lagi warga Indonesia melalui penerbangan khas ketujuh, kelmarin.

Penerbangan ke Surabaya, Jawa Timur itu menjadikan jumlah keseluruhan pekerja migran Indonesia (PMI) yang telah pulang ke Indonesia kepada 1,059 orang daripada tujuh penerbangan khas.

Penerbangan khas pertama ke Jakarta berlepas pada 1 Mei lalu; penerbangan kedua pada 15 Mei ke Jakarta; penerbangan ketiga ke Surabaya pada 17 Mei; penerbangan keempat ke Jakarta pada 21 Jun; penerbangan kelima ke Jakarta pada 5 Julai dan penerbangan keenam ke Jakarta pada 19 Julai.

Duta Besar Istimewa dan Mutlak Indonesia ke Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Dr Sujatmiko berkata, permintaan bagi penerbangan khas terus tinggi kerana setiap bulan ramai pekerja Indonesia yang habis kontrak.

“Selain penerbangan kali ini, kami juga merancang untuk melaksanakan penerbangan khas ke Jakarta pada 19 dan 23 Ogos,” ujarnya.

Salah seorang warga Indonesia mendaftar masuk di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei bagi menaiki penerbangan khas ke Jakarta, kelmarin.

TYT Dr Sujatmiko turut melahirkan harapan bahawa pada September depan, RB membuka kembali penerbangan langsung (regular) ke Indonesia (Jakarta, Surabaya, dan Bali).

Selain pemulangan warga yang sakit, proses kepulangan para warga berkenaan adalah bersifat bebas (mandiri). Mereka yang pulang kebanyakannya adalah PMI yang telah habis masa kontrak kerja di Brunei Darussalam.

KBRI Bandar Seri Begawan telah memberikan sarung tangan, penutup mulut dan hidung serta surat keterangan perjalanan kepada setiap penumpang.

Selain itu, setiap penumpang juga diberikan kad kuning (Health Alert Card) dari Kementerian Kesihatan Republik Indonesia yang harus diisi.

Setiba di Indonesia, mereka akan menjalani prosedur penanganan COVID-19, termasuk ujian swab COVID-19 (bagi yang tidak mengambil ujian swab di Brunei) dan kuarantin selama 14 hari.