Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  15 ahli MMN adakan lawatan ke EGNC, CSB

  Oleh Yusrin Junaidi – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 21 JAN – Sebagai wadah percambahan minda dan bertukar-tukar buah fikiran bagi mencergaskan lagi tranformasi digital di sektor kerajaan, seramai 15 orang ahli Majlis Mesyuarat Negara (MMN) telah mengadakan lawatan ke Pusat Kebangsaan E-Kerajaan (EGNC) dan Cyber Security Brunei (CSB) di ibu negara pada 18 Januari lalu.

  Di samping itu, lawatan juga diadakan bagi melihat secara lebih dekat lagi akan kebolehan dan usaha lanjutan dalam menangani ancaman keselamatan siber Negara Brunei Darussalam melalui pendekatan Whole of Nation.

  Lawatan dimulakan ke EGNC di mana ucapan alu-aluan disampaikan oleh Pemangku Pengarah EGNC, Pengiran Amirul Hayat bin Pengiran Haji Yussop yang antara lain menyentuh mengenai pengenalan dan pencapaian jabatan, usaha-usaha dan perancangan penambahbaikan serta perkembangan perkhidmatan-perkhidmatan yang disediakan oleh pusat itu.

  Semasa lawatan tersebut, ahli-ahli MMN juga berkesempatan bagi mengetahui lebih dekat mengenai inisiatif-inisiatif dan perancangan yang dibuat selaras dengan Pelan Strategik EGNC dan seterusnya mengadakan lawatan ke Network Operation Centre (NOC) bagi melihat secara dekat kerja pemantauan perkhidmatan-perkhidmatan guna sama EGNC yang beroperasi 24 jam sehari.

  Rombongan kemudian meneruskan lawatan ke CSB iaitu agensi keselamatan siber kebangsaan Negara Brunei Darussalam.

  Program lawatan dimulakan dengan ucapan alu-aluan yang disampaikan oleh Pesuruhjaya Interim CSB, Awang Shamsul Bahri bin Haji Kamis dan diikuti dengan taklimat pengenalan mengenai perkhidmatan-perkhidmatan CSB, Perintah Keselamatan Siber, Penilaian Keterdedahan dan Ujian Penembusan, Kesedaran dan Jangkauan dan E-Pembelajaran untuk Persekitaran Keselamatan Maklumat (ELISE).

  Ahli-ahli MMN kemudian berpeluang bagi menyaksikan pameran dan meninjau dengan lebih dekat lagi inisiatif-inisiatif CSB dalam menyebarkan kesedaran keselamatan siber di seluruh negara dan pengenalan mengenai Identiti, iaitu aplikasi identiti digital yang menggunakan teknologi blockchain.

  Rombongan juga berkesempatan melawat Makmal Forensik Digital Kebangsaan (NDFL) bagi memperoleh pemahaman yang lebih mendalam tentang alat-alat yang digunakan oleh penganalisis forensik digital untuk mengusahakan bukti elektronik.

  Ahli-ahli MMN memerhati demonstrasi aplikasi identiti digital. – GAMBAR OLEH AZLAN OTHMAN
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...