Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  15 ahli Pengakap Kelana UNISSA tamat latihan asas kepimpinan

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 25 SEPT – Seramai 15 orang ahli Pasukan Pengakap Kelana 1102 Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) telah mengikuti latihan asas kepimpinan Pengakap Kelana iaitu Perkhemahan Asas Sehari ke-5, yang berlangsung di Pusat La-tihan dan Kegiatan Pengakap, Persekutuan Pengakap Negara Brunei Darussalam (PPNBD), Kompleks Pengakap, Jalan Gadong, baru-baru ini.

  Para peserta telah diraikan dalam majlis penutup yang dihadiri oleh Ketua Pesuruhjaya Pengakap, Haji Awang Badar bin Haji Awang Ali.

  Latihan kepimpinan dan kemahiran semasa perkhemahan berkenaan telah dikendalikan oleh Jurulatih Pengakap Kelana UNISSA, Awang Zainudin bin Haji Ishak selaku Pesuruhjaya Latihan Kebangsaan; Pesuruhjaya Pengakap Daerah Temburong, Awang Jurkarnain bin Hussin; Pemimpin Pengakap, Awang Rakob bin Nasir; Penolong Pesuruhjaya Pengakap Daerah Brunei dan Muara, Bahagian Latihan dan Bahagian Pengakap Tunas, Awang Ritchie bin Siabu serta Penolong Pesuruhjaya Pengakap Daerah Temburong Bahagian Pentadbiran dan Latihan, Awang Ronnie bin Siabu.

  Perkhemahan diadakan bagi ahli-ahli pengakap pengambilan baharu semester Ogos 2023 di mana ia memberikan lebih kefahaman serta pendedahan dan pengetahuan asas tentang cara-cara ketika mengendalikan perkhemahan di samping meningkatkan jati diri kepada ahli-ahlinya.

  Sepanjang perkhemahan itu, ahli-ahli telah diberikan pengetahuan tentang pentingnya kerjasama dalam satu pasukan serta diajar secara praktikal cara mendirikan khemah, membuat kraf pengakap, membaca peta dan kompas, ikhtiar hidup bagi menghidupkan api dengan menggunakan kayu dan memanggang roti lilit serta memasak nasi di dalam kotak minuman, menunjuk cara penggunaan dan penjagaan peralatan tajam, ikatan dan simpulan, memasak bagi makan tengah hari secara berkumpulan dan membuat kerja-kerja kemasyarakatan bagi membersihkan persekitaran kawasan Pusat Latihan dan Kegiatan Pengakap Kebangsaan.

  Di samping itu, sempena Sambutan Hari Perdamaian Antarabangsa yang disambut pada setiap 21 September, ahli-ahli Pengakap Kelana UNISSA turut meraikan sambutan tersebut dengan memegang ikrar pelbagai tema sambutan.

  Peserta perkhemahan bersama Haji Awang Badar menunjukkan ikrar pelbagai tema Hari Perdamaian Antarabangsa. – Gambar serahan Pasukan Pengakap Kelana 1102 UNISSA
  Peserta perkhemahan membentangkan mengenai nama mata angin dalam pelajaran kompas. – Gambar serahan Pasukan Pengakap Kelana 1102 UNISSA

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...