15 maut rumah anak yatim terbakar

KENSCOFF, HAITI – Lima belas kanak-kanak terbunuh apabila satu kebakaran meletus di sebuah rumah anak yatim tanpa lesen di luar ibu negara Haiti Port-au-Prince, beritahu hakim kepada AFP pada Jumaat, memaparkan kelemahan teruk dalam institusi kebajikan kanak-kanak negara itu.

Dua kanak-kanak terbunuh dalam kebakaran dan 13 yang lain mati di sebuah hospital kerana tersedut asap, kata majistret Ramonde Jean Antoine.

Bangunan itu, yang tidak dibenarkan beroperasi sebagai rumah anak yatim sejak 2013 – menempatkan kira-kira 66 kanak-kanak, kata beliau.

Kebakaran di Kenscoff – sebuah bandar dengan 50,000 penduduk di selatan ibu negara – bermula selepas pukul 9 malam pada Khamis, tambah Antoine.

Menurut salah seorang kanak-kanak, kebakaran berpunca daripada lilin yang dinyala oleh penghuni dalam bilik mereka disebabkan bekalan elektrik terputus, beritahunya kepada AFP.

Satu siasatan telah dilancarkan untuk menentukan punca sebenar kebakaran dan mengenal pasti orang yang bertanggungjawab terhadap rumah anak yatim itu. – AFP

Seorang pekerja menyodok serpihan di dalam rumah anak yatim yang terbakar di Kenscoff, Port-au-Prince, Haiti baru-baru ini. – AP