15 tamat kursus penggunaan T-Baton

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 OGOS – Seramai 15 orang telah menamatkan Kursus Penggunaan T-Baton yang berlangsung selama empat hari bagi pegawai penguat kuasa agama, Bahagian Penguatkuasaan Ugama (BPU), Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) dan menerima sijil masing-masing pada majlis yang berlangsung di Dewan Serbaguna, Sekolah Persediaan Arab Bandar Seri Begawan (SPABSB), hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis tersebut ialah Ketua Pegawai Penguat Kuasa Ugama, KHEU, Haji Suhaimi bin Haji Gemok yang turut menyempurnakan penyampaian sijil kursus kepada para peserta yang telah bermula 24 Ogos lalu.

Turut hadir ialah guru besar dan timbalan guru besar SPABSB, pegawai-pegawai Soartech serta pegawai-pegawai BPU. Peserta-peserta kursus berkenaan terdiri daripada pegawai penguat kuasa agama di bawah lantikan Bab 26, Perintah Mahkamah-mahkamah Syariah, Penggal 184.

Kursus merupakan kesinambungan daripada siri Kursus Penggunaan T-Baton yang lalu yang dikendalikan oleh Syarikat Soartech Systems Sdn Bhd dengan kali terakhir telah diadakan pada 14 hingga 17 September 2015.

Antara objektif kursus berkenaan diadakan ialah untuk memperkasa seni mempertahankan diri dalam kalangan pegawai penguat kuasa, sebagai perisai dalam menjalankan penguatkuasaan undang-undang Syariah, membantu memberi keyakinan diri kepada para pegawai penguat kuasa apabila berhadapan dengan orang awam.

Selain itu, ia juga bagi mengatasi perkara yang tidak diduga semasa menjalankan penguatkuasaan undang-undang Syariah, mempelajari teknik yang betul ketika menggunakan T-Baton dalam operasi dan lain-lain serta sebagai persediaan untuk menjadi tenaga pelatih yang diiktiraf dan dapat melatih pegawai penguat kuasa yang lain pada masa akan datang.

Haji Suhaimi menyampaikan sijil kepada salah seorang peserta.
Para peserta mempraktikkan seni mempertahankan diri pada majlis tersebut.