15 terkorban serangan lelaki bersenjata

LAGOS, 16 NOV – Lelaki bersenjata membunuh sekurang-kurangnya 15 orang di barat laut Nigeria, menurut gabenor wilayah Sokoto, dalam insiden terkini keganasan yang semakin memuncak di negara paling padat penduduk di Afrika itu.

Lelaki bersenjata menyerang komuniti di wilayah Sokoto dan menyerbu kediaman sejak Ahad malam hingga Isnin, menurut kenyataan Gabenor Aminu Tambuwal, beberapa hari selepas hampir 30 orang ditembak mati di seluruh komuniti pedalaman di bahagian utara yang bergolak.

Sekurang-kurangnya 13 terbunuh di Illela, bandar berhampiran sempadan Niger dan kira-kira 97 kilometer dari ibu kota, tambahnya, dua lagi terbunuh di Goronyo, kira-kira 78 kilometer dari ibu kota.

Serangan keganasan berlaku di seluruh bahagian barat laut dan tengah Nigeria yang telah membunuh ratusan orang pada tahun ini.

Lelaki bersenjata yang kebanyakan mereka dari kumpulan etnik Fulani yang sebelum ini bekerja sebagai penggembala dan terperangkap dalam konflik selama berdekad-dekad dengan komuniti pertanian Hausa mengenai akses air, menurut pihak berkuasa dan penganalisis penganalisis keselamatan.- AP