Friday, September 30, 2022
24.8 C
Brunei

16 pekerja masih belum berdaftar skim TAP, SCP

-

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 JUN – Bagi memastikan para majikan menjalankan tanggungjawab dalam urusan pendaftaran dan pembayaran caruman pekerja-pekerja tempatan ke Skim TAP dan SCP, Tabung Amanah Pekerja (TAP) melalui Unit Penguatkuasaan telah meneruskan lagi siri lawatan ke premis-premis perniagaan di sekitar kawasan Kampung Sengkurong.

Menurut kenyataan TAP, dalam lawatan berkenaan, pegawai-pegawai pemeriksa TAP telah memeriksa sebanyak 58 premis dan didapati seramai 16 orang pekerja tempatan masih belum didaftarkan di bawah skim TAP dan SCP.

Majikan yang telah gagal menunjukkan dokumen-dokumen yang diperlukan semasa lawatan telah diarahkan untuk membuat perjumpaan ke pejabat TAP bagi tindakan selanjutnya dan memastikan pekerja-pekerja tersebut didaftar dan dicarumkan.

Sehubungan itu, TAP mengingatkan para majikan mengenai tanggungjawab mereka untuk mendaftarkan dan membayar caruman pekerja-pekerja yang layak ke Skim TAP dan SCP.

Pekerja tetap, pekerja sementara, pekerja berkontrak, pekerja bergaji hari dan pekerja di dalam tempoh percubaan yang terdiri daripada rakyat dan penduduk tetap Negara Brunei Darussalam serta mencukupi syarat adalah wajib didaftarkan dan dicarumkan ke Skim TAP dan SCP.

Di bawah Bab 26, Akta Amanah Pekerja, jika sabit kesalahan, majikan boleh didenda tidak kurang $3,000 bagi kesalahan pertama dan tidak lebih $10,000 bagi kesalahan kedua dan seterusnya.

Pegawai Unit Penguatkuasaan TAP semasa membuat lawatan ke salah satu premis perniagaan di Kampung Sengkurong baru-baru ini.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -