Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

16 penunggang GasaXIndonesia singgah di QAF Auto

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 6 MAC – QAF Auto Sdn Bhd, BMW Motorrad Brunei telah mengalu-alukan ketibaan seramai 16 penunggang motosikal siri BMW Motorrad Adventure dari GasaXIndonesia di bilik pamerannya di Beribi sebagai sebahagian daripada jelajah Borneo selama 15 hari yang meliputi lebih 4,000 kilometer merentasi Sarawak, Brunei, Sabah dan Kalimantan.

Menurut QAF Auto, Tour Merah De Borneo 2023 anjuran kumpulan GasaXIndonesia dan diketuai oleh Arif Wachjunadi selaku Komisaris Jenderal Polisi Purnawirawan bertujuan memperkenalkan Indonesia kepada Brunei dan sebaliknya menyokong program Wondeful Indonesia.

Wonderful Indonesia adalah komitmen Kementerian Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Indonesia untuk mempromosikan pelbagai destinasi di Nusantara untuk pelancongan domestik dan antarabangsa.

Pengurus Besar QAF Auto Sdn Bhd, Alisa Khoo dipetik berkata, “Siri BMW Motorrad Adventure kekal sebagai pilihan terbaik untuk pengembara jelajah jarak jauh, ikon antara enduro perjalanan berkapasiti besar walaupun ke kawasan terpencil dan sukar.

“Siri ini merentasi Borneo membolehkan penunggang mengalami gabungan sempurna teknologi, ergonomik dan prestasi yang boleh diberikan oleh siri ini,” ulasnya.

Kumpulan itu terdiri daripada penunggang dari Jakarta, Indonesia yang berlepas dari Pontianak, Indonesia pada 1 Mac dan tiba di Bandar Seri Begawan pada 4 Mac sebelum meneruskan lawatan ke Sabah dan Kalimantan. Lawatan selama 15 hari itu akan berakhir pada 15 Mac di Banjarmasin, Kalimantan.

Dalam pada itu, QAF Auto menyatakan bahawa tahun ini, BMW Motorrad akan meraikan ulang tahunnya yang ke-100 di bawah moto Your story makes ours complete. Dua model yang disasarkan kepada peminat sempena ulang tahun itu masing-masing terhad kepada 1,923 unit di seluruh dunia akan tiba di Brunei Darussalam tidak lama lagi.

Penunggang GasaXIndonesia bersedia untuk menyambung perjalanan dari bilik pameran QAF Auto. – Gambar serahan QAF Auto

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -