Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  16 peserta kursus haji terima sijil

  Oleh Yusrin Junaidi

  BANDAR SERI BEGAWAN, 29 MEI – Kursus Bimbingan Asas Persediaan Haji bagi Mualaf telah menutup tirainya hari ini dengan majlis penutup dan penyampaian sijil serta Doa Kesyukuran di Dewan Mau’izzah, Bangunan Darul Huda, Pusat Dakwah Islamiah (PDI).

  Kursus bimbingan tersebut telah disertai oleh 16 orang peserta terdiri daripada tiga orang lelaki dan 13 orang perempuan.

  Para peserta skim merupakan penerima tambang haji kurnia Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam bagi mualaf tahun 1444H/2023M.

  Hadir selaku tetamu kehormat dan seterusnya menyampaikan sijil kepada peserta ialah Pengarah PDI, Haji Abdul Rajid bin Haji Mohd Salleh.

  Haji Abdul Rajid dalam ucapan alu-aluannya berpesan kepada bakal jemaah haji mualaf agar merebut peluang keemasan menjadi ‘Dhuyufur Rahman’ iaitu tetamu Allah dengan mendekatkan diri kepada Allah SWT dengan memperbanyakkan amal ibadat ketika berada di Tanah Suci.

  Beliau turut menasihatkan bakal jemaah haji supaya sentiasa mematuhi peraturan yang ditetapkan dan membuat persediaan ketahanan fizikal dan mental mahupun spiritual serta menjaga kesihatan terutama dalam menghadapi cuaca yang agak panas.

  Majlis diakhiri dengan penyampaian hadiah dan sijil, diikuti dengan bacaan Doa Selamat oleh penuntut Latihan Industri UNISSA, Awangku Army Afdiezul Hakimie bin Pengiran Apni.

  Kursus bertujuan untuk memberi bimbingan, kefahaman dan tunjuk ajar mengenai manasik haji serta hukum-hakam mengenainya dengan hasrat dapat membantu bakal-bakal jemaah haji mualaf yang terpilih untuk menunaikan ibadat fardhu haji dengan sempurna dan beroleh haji yang mabrur.

  Haji Abdul Rajid menyerahkan sijil kepada salah seorang peserta.

  Antara peserta yang hadir di majlis berkenaan.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...