160 kes, 4 kluster baharu dicatatkan

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 SEPT – Sebanyak 160 lagi kes baharu telah disahkan positif COVID-19 di Negara Brunei Darussalam pada hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan kes di negara ini kepada 4,323 orang.

Manakala terdapat empat kluster baharu telah dikesan yang membawa jumlah kluster aktif kepada 73 kluster, Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar memaklumkan pada Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam yang diadakan di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan.

Kluster-kluster baharu berkenaan, jelas beliau, ialah Kluster 4109 yang mengandungi enam kes baharu; Kluster 2540 yang mengandungi 12 kes baharu; Kluster 4120 yang mengandungi sembilan kes baharu dan Kluster 4009 yang mengandungi empat kes baru.

Menurut Yang Berhormat Dato, kesemua kluster baharu itu juga mengandungi kes-kes yang telah dilaporkan sebelum ini sebagai kes yang belum dikenal pasti sumber jangkitannya.

“Terdapat 31 tambahan kes baharu kepada 12 kluster aktif yang sedia ada. Kes dalam kluster-kluster aktif ini adalah mereka yang sedang menjalani kuarantin setelah didapati mempunyai kontak dengan beberapa kes positif sebelumnya,” jelas Yang Berhormat Menteri Kesihatan.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham semasa sidang media yang berlangsung di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, kelmarin. – Gambar oleh Muiz Matdani

Sementara itu, 98 kes masih dalam siasatan bagi mengenal pasti sumber jangkitan.

Menurut Yang Berhormat Dato lagi, pengesanan kontak bagi semua kes baharu tersebut masih giat dijalankan dan semua kontak terdekat yang dikenal pasti akan diarahkan untuk menjalani kuarantin mandatori dan ujian RT-PCR SARS-CoV-2.

“Dalam pada itu, 107 kes telah disahkan sembuh pada hari ini. Jumlah ini termasuk 22 kes positif dalam kategori 1 yang telah membuat pengasingan diri selama 14 hari di rumah masing-masing,” jelas beliau lagi.

Menurutnya, kesemua mereka telah melakukan ujian swab ulangan pada hari ke-12 dan disahkan telah sembuh.

Oleh itu, jumlah kes yang sembuh di Negara Brunei Darussalam meningkat kepada 2,754 kes manakala jumlah kes aktif ialah sebanyak 1,542 kes.

“Di kalangan kes-kes aktif tersebut, 11 kes adalah dalam keadaan kritikal yang mana kesemuanya memerlukan bantuan mesin pernafasan (artificial ventilation).

“Sementara itu, 27 kes lain yang dikategorikan dalam kategori 4 sekarang ditempatkan di unit rawatan intensif bagi pemantauan rapi,” kata Yang Berhormat Dato. Sementara itu, dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 3,019 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 278,263 ujian.

Untuk maklumat lanjut dan perkembangan terkini, orang ramai boleh melayari laman web Kementerian Kesihatan, www.moh.gov.bn atau melalui aplikasi BruHealth.

Sebarang pertanyaan mengenai COVID-19 boleh disalurkan ke Talian Nasihat Kesihatan 148, Talian Darussalam 123, Talian Helpdesk Brunei Red Crescent (BRC) atau e-mel kepada [email protected]