18 dibunuh polis kerana lockdown

ABUJA, 16 APRIL – Anggota keselamatan Nigeria telah membunuh 18 orang dalam langkah penguatkuasaan mereka untuk mengawal koronavirus, angka yang lebih tinggi daripada jumlah kematian akibat penyakit itu, kata badan hak asasi manusia negara.

Negara yang mempunyai penduduk paling ramai di Afrika itu telah mengenakan perintah berkurung di Lagos dan ibu negara Abuja dan mengenakan sekatan di rantau lain dalam usaha untuk membendung virus itu. Menurut angka rasmi, koronavirus setakat ini telah menjangkiti 407 orang di Nigeria, membunuh 12 orang.

Anggota keselamatan, termasuk polis dan tentera, telah dikerah untuk menguat kuasa sekatan berkenaan, sekali gus mencetuskan konfrontasi di beberapa negeri.

Dalam satu laporan yang dikeluarkan lewat semalam, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia berkata ia telah menerima dan mendokumen ‘105 aduan insiden pencabulan hak asasi manusia yang dilakukan oleh anggota keselamatan’ di 24 daripada 36 negeri Nigeria dan Abuja.

Daripada aduan itu, ‘terdapat lapan insiden pembunuhan luar bidang kehakiman membawa kepada 18 kematian,’ katanya. – AFP