181 murid TASKA kembali ke sekolah

Oleh Salawati Haji Yahya
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JUN – Seramai 181 orang kanak-kanak Taman Asuhan Tiga, Taman Asuhan Kanak-kanak Sekolah Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah (TASKA YSHHB) memulakan sesi persekolahan mereka dalam tahap kedua, hari ini.

Pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran mengekalkan modalititi yang telah digariskan oleh Kementerian Pendidikan di mana sesi pengajaran dan pembelajaran menggunakan kaedah gabung secara bersemuka dan dalam talian.

Pengetua TASKA, Datin Hajah Zainab binti Haji Abdul Wahab ketika ditemui di sekolah berkenaan hari ini, menjelaskan bahawa TASKA YSHHB menggunakan modal 2 yang mengehendaki kanak-kanak datang sehari saja dalam seminggu manakala selebihnya akan menggunakan kaedah Home Pack Learning (HPL).

“Kanak-kanak Taman Asuhan 3 akan dibahagikan kepada dua kumpulan bagi setiap kelas yang mana ini adalah untuk membuat penjarakan fizikal dalam kalangan kanak-kanak berkenaan,” tambahnya.

Beliau seterusnya menjelaskan beberapa langkah dan garis pandu yang perlu diambil perhatian oleh ibu bapa dan penjaga serta warga TASKA.

Kanak-kanak perlu menjalani pemeriksaan suhu badan dan memakai penutup mulut dan hidung semasa di TASKA.
Kanak-kanak Taman Asuhan 3 bermain dengan jarak antara mereka di dalam kelas.

Ini adalah sebagai usaha berterusan langkah pencegahan penularan COVID-19 seterusnya sama-sama meningkatkan keselamatan terhadap warga sekolah.

“Sebaik saja penelitian dengan kanak-kanak Taman Asuhan 3 berjalan lancar, barulah kami akan memberi tumpuan untuk menerima kembali ke sekolah bagi kanak-kanak Taman Asuhan 1 dan 2,” jelasnya.

Datin Hajah Zainab mengingatkan ibu bapa dan penjaga supaya memastikan kanak-kanak yang datang ke sekolah menggunakan penutup mulut dan hidung.

Dalam usaha mengawal pencegahan penularan wabak, pihak TASKA turut menyediakan satu bilik khas iaitu bilik pengasingan bagi kanak-kanak yang didapati kurang sihat semasa berada di sekolah.

Beliau seterusnya mengharapkan kerjasama ibu bapa dan penjaga kanak-kanak semasa menghantar dan mengambil balik anak-anak mereka.

Antara panduan yang perlu dipatuhi termasuk tidak menghantar anak-anak mereka jika didapati mempunyai tanda jangkitan atau demam dan yang mempunyai rekod masalah kesihatan kritikal.

Selain itu, membekalkan mereka dengan tisu basah, pensanitasi tangan dan juga bekalan makanan serta tidak dibenarkan untuk berkongsi barangan dengan kanak-kanak lain.

Sehubungan itu, pihak TASKA YSHHB menasihatkan ibu bapa dan penjaga agar tidak berasa cemas atau bimbang untuk menghantar anak mereka kerana pihak TASKA telah pun merancang, meneliti dan melaksana prosedur ope-rasi standard yang berkaitan dengan langkah-langkah penjarakan fizikal serta secara berterusan akan memantau situasi persekitaran dan pembelajaran anak mereka.