19 maut lori tangki minyak meletup

BEIJING, 14 JUN – Jumlah kematian akibat letupan lori tangki di lebuh raya timur China semalam meningkat kepada 19 orang, manakala lebih 170 mangsa lagi mengalami kecederaan, kata pihak berkuasa tempatan hari ini.

Kesan letupan dalam insiden tengah hari semalam itu menyebabkan beberapa kediaman dan kilang yang berada di sekitar lokasi runtuh, menyebabkan asap tebal menyelubungi ruang udara, apabila beberapa kereta turut terbakar.

Jabatan pengurusan kecemasan China pagi tadi berkata, terdapat 172 mangsa cedera yang masih dirawat di hospital, susulan kemalangan di bandar Wenling, di timur wilayah Zhejiang.
Menurut pihak berkuasa, trak itu membawa muatan gas cecair.

Satu rakaman video penuh dramatik memaparkan bagaimana bebola api begitu marak dan asap tebal menjulang ke ruang udara, diikuti jeritan orang ramai.

Dalam satu lagi klip lain, satu serpihan besar dilihat melayang di ruang udara sebelum terhempas berhampiran bangunan berdekatan.

Satu lagi video menunjukkan bangkai trak dan beberapa tayar merempuh bangunan yang runtuh akibat letupan besar itu.

Agensi berita rasmi Xinhua melaporkan terdapat letupan kedua apabila trak itu terjatuh ke sebuah bengkel berhampiran lebuh raya terbabit.

Petugas kecemasan masih berusaha mengesan dan menyelamatkan mangsa, kata laporan itu.
Kemalangan maut adalah perkara biasa di China, akibat peraturan jalan raya yang tidak dipatuhi sepenuhnya.

Tahun lalu, 36 orang maut dan 36 lagi cedera di timur China apabila sebuah bas yang tayarnya pecah bertembung dengan sebuah trak lain. – AFP

Gambar bertarikh 13 Jun 2020 menunjukkan anggota penyelamat mencari mangsa dalam runtuhan bangunan yang rosak akibat letupan lori tangki berhampiran Wenling, di timur wilayah Zhejiang. – AFP