Monday, August 15, 2022
23 C
Brunei

199kg tongkeng ayam dirampas, dua suspek disiasat

-

Oleh Yusrin Junaidi
Gambar serahan KHEU

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 APRIL – Sebanyak 199kg tongkeng ayam telah dirampas kerana dipercayai tiada memiliki Permit Import Halal dengan dua suspek disyaki terlibat dalam kes tersebut turut disiasat.

Rampasan tersebut dilakukan dalam operasi serbuan yang dijalankan kelmarin oleh para pegawai penguat kuasa Bahagian Kawalan Makanan Halal (BKMH), Jabatan Hal Ehwal Syariah pada 29 Mac lalu di salah sebuah rumah dan kedai runcit di Kampung Sungai Buloh, berikutan aduan orang ramai mengenai penjualan tongkeng ayam yang diragui kehalalannya melalui media sosial.

Turut terlibat dalam operasi tersebut ialah para pegawai penguat kuasa dari Jabatan Kastam dan Eksais Diraja.

Sehubungan dengan itu, Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) mengingatkan kepada mana-mana syarikat yang hendak membawa masuk daging mentah ke Negara Brunei Darussalam, adalah perlu mendapatkan Permit Import Halal daripada Majlis Ugama Islam Brunei, di samping memenuhi kehendak-kehendak yang ditetapkan oleh agensi-agensi lain berkaitan pengimportan daging halal.

Perkara tersebut adalah mustahak dan perlu dipatuhi supaya daging yang dibawa masuk dan dijual di negara ini khususnya kepada orang Islam adalah terjamin kehalalannya.

Orang ramai yang ingin membuat aduan serta perkongsian maklumat mengenai sebarang pelanggaran undang-undang melibatkan daging halal, bolehlah terus menghubungi BKMH melalui talian hotline 7166222 atau mana-mana pejabat BKMH di setiap daerah.

Tongkeng yang dirampas semasa serbuan yang dijalankan oleh BKMH pada 29 Mac lalu.
Bungkusan plastik berisi tongkeng yang dirampas semasa serbuan di Kg. Sg. Buloh.

 

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Lelaki lepas 5 das tembakan di lapangan terbang ditahan

SYDNEY, 14 OGOS – Seorang lelaki bersenjata melepaskan lima das tembakan di lapangan terbang utama Canberra hari ini, menyebabkan penumpang melarikan diri tetapi tidak...
- Advertisment -