2 ditahan cuba seludup pelbagai barangan

Oleh Yusrin Junaidi
Gambar serahan PPDB

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 NOV – Dua suspek lelaki tempatan berusia antara 38 dan 59 tahun telah ditahan kerana dipercayai cuba untuk membawa masuk pelbagai barangan yang tidak diisytiharkan ke negara ini.

Terdahulu, melalui rondaan rutin yang dilaksanakan oleh keanggotaan Balai Polis Bangar telah menemukan sebuah kenderaan dan perahu mencurigakan di kawasan penurunan perahu di Kampung Batang Tuau, Temburong.

Ketika pemeriksaan dijalankan, pihak polis menemui pelbagai barangan berupa makanan daging mentah dan beku, perhiasan diri, makanan, ubat-ubatan, rokok elektronik, barangan kemas dan lainnya.

Pihak polis kemudian menahan kedua-dua suspek sekaligus merampas barangan tersebut untuk diserahkan kepada pihak Jabatan Kastam dan Eksais Diraja (JKED) bagi siasatan lanjut.

Di samping itu, kedua-dua suspek juga dihantar ke Pusat Kuarantin Perkampungan Sukan Berakas bagi menjalani proses kuarantin sebelum pihak berkenaan menjalankan tindakan seterusnya.

Dalam pada itu, Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) menyeru dan menegaskan kepada orang ramai agar tidak terlibat ataupun bersubahat dengan mana-mana kegiatan ataupun anasir-anasir jenayah kerana kesannya akan membawa kepada tindakan undang-undang yang sewajarnya di hadapan muka pengadilan.

Pelbagai jenis barangan telah dirampas kerana disyaki hendak diseludup masuk ke negara ini.
Antara barangan yang dipercayai cuba diseludup masuk ke negara ini.