2 kes import di Labuan dianalisis kemungkinan VOC

LABUAN, 9 SEPT – Dua kes import Jenis A COVID-19 baharu yang dikesan pada Selasa (7 Sept) di sini sedang dianalisis sama ada berkait dengan varian yang membimbangkan (VOC).

Jenis A adalah kes import membabitkan warga asing manakala Jenis B membabitkan kes dari luar Labuan tetapi dari dalam Malaysia.

Pengarah Kesihatan Labuan Dr Ismuni Bohari berkata dua kes berkenaan melibatkan kru kapal asing yang pelabuhan terakhir mereka adalah negara di mana varian Mu dan Lambda COVID-19 dikesan.

“Satu daripada kes tersebut dikhuatiri boleh mencetuskan jangkitan yang tinggi, jadi kita tidak ada pilihan terpaksa menghantar sampel untuk dianalisis ke Semenanjung,” katanya kepada Bernama hari ini.

Dr Ismuni berkata dua kes berkenaan dikesan ketika pasukan petugas kesihatan swasta menjalankan saringan COVID-19 di atas kapal itu pada 6 Sept.

Beliau berkata susulan pengesanan dua kes tersebut, kesemua 28 kru telah diarah menjalani kuarantin di atas kapal.

“Kes tersebut dikesan ketika ujian saringan Tindak Balas Berantai Polimerase (RT-PCR) mandatori yang dikuatkuasakan ke atas kesemua anak kapal yang memasuki Labuan… ini merupakan kes import Jenis A pertama dikesan selepas varian Delta menyerang Labuan menyebabkan peningkatan mendadak kes dan kematian harian COVID-19,” katanya. – Bernama

Kapal-kapal dilihat berlabuh di kawasan pelabuhan Labuan. Pengarah Kesihatan Labuan Dr Ismuni Bohari berkata, dua kes import melibatkan kru kapal asing yang dikesan 7 September lalu sedang dianaslisis bagi kemungkinan VOC Delta. – Bernama