Tuesday, May 21, 2024
23.6 C
Brunei

  -

  2 mengaku bersalah amal rawatan muka tanpa lesen

  Oleh Ak Zaki Kasharan –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 26 JULAI – Mahkamah Majistret telah menjatuhkan hukuman terhadap dua rakyat Malaysia yang mengaku bersalah atas pertuduhan mengamalkan perubatan atau pembedahan dan menyediakan rawatan muka tanpa lesen.

  Liza Toong, 27, dijatuhi hukuman penjara enam bulan dan denda $3,500, di mana jika gagal membayar denda, dia perlu menjalani hukuman tambahan selama tiga bulan.

  Sementara itu, Victoria Lorina anak Saini, 34, diperintahkan untuk menyelesaikan denda $3,500 atau menjalani hukuman penjara tiga bulan jika gagal membayar.

  Selepas mengaku bersalah pada 8 Julai, kes berkenaan dijadualkan pada 13 Julai untuk hukuman dijatuhkan.

  Bagaimanapun, Majistret Kanan Dayang Azrimah binti Abdul Rahman membuat keputusan untuk mempertimbangkan hukuman yang setimpal dan menjatuhkan hukuman itu pada 18 Julai.

  Gambar Freepik

  Pendakwa raya Dayang Siti Khalillah binti Hussin mendedahkan bahawa Toong merupakan seorang pakar kecantikan yang bekerja sendiri, manakala Victoria Lorina menyediakan perkhidmatan estetik wajah di Bintulu, Sarawak.

  Siasatan polis juga menunjukkan terdapat satu catatan Facebook menyatakan Toong akan mengunjungi Brunei antara 18 dan 19 Mac untuk menyediakan perkhidmatan estetik wajah.

  Sebelum Toong menuju ke Brunei, dia meminta Victoria Lorina untuk datang bersama, yang mana dia bersetuju.

  Pelanggan yang berminat akan menempah slot pada post Facebook, yang akan dihubungi oleh Toong untuk mengesahkan dan memaklumkan mereka tentang tempat tersebut.

  Seorang inidividu telah memberitahu pihak berkuasa yang telah mendorong pasukan penguat kuasa bersama dari Pasukan Polis Diraja Brunei, Kementerian Kesihatan, Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan (JIPK) dan Jabatan Kastam dan Eksais Diraja melancarkan serbuan pada petang 18 Mac.

  Para penguat kuasa mengenal pasti lokasi dan menyerbu masuk ke dalam bilik hotel di ibu negara.

  Kedua-duanya ditemui sedang menyediakan perkhidmatan kecantikan estetik yang bersifat klinikal dan segera dibawa untuk siasatan.

  Kedua-dua mereka diwakili peguam bela Leney Andrew Albert dan Abdul Muqtadir Suhaimei dari firma guaman AIP.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Iran isytihar berkabung 5 hari

  TEHRAN, 20 MEI - Pemimpin Tertinggi Revolusi Islam Iran, Ayatollah Seyyed Ali Khamenei mengisytiharkan selama lima hari tempoh berkabung awam berikutan kematian Presiden Ebrahim...