Wednesday, May 22, 2024
30.1 C
Brunei

  -

  2 parti haluan kiri Belanda bergabung

  THE HAGUE, 18 JULAI – Ahli-ahli dari dua parti politik Belanda yang berhaluan kiri telah sebulat suara bersetuju untuk bergabung menjelang pilihan raya umum pada November dalam usaha untuk menyatukan pihak mereka dalam spektrum politik Belanda yang berpecah-belah, menurut mereka kelmarin.

  Para pegawai dari Parti Hijau Kiri dan Parti Buruh menyatakan bahawa referendum selama seminggu dalam kalangan ahli mereka menunjukkan kedua-dua parti itu menyokong kuat rancangan untuk mengemukakan senarai calon bersama dan berkempen dalam manifesto bersama.

  Dalam pilihan raya yang lalu, undian berpecah antara kedua-dua parti tersebut dan Parti Sosialis yang lebih berhaluan kiri. Sokongan yang berbelah bahagi ini telah menyumbang kepada terbentuknya beberapa gabungan kerajaan kanan-tengah atau konservatif yang diketuai oleh Perdana Menteri yang akan mengundurkan diri, Mark Rutte.

  Pilihan raya pada 22 November untuk semua 150 kerusi dalam dewan rendah parlimen Belanda dijadualkan selepas gabungan kerajaan empat parti terbaharu Rutte gagal bersetuju mengenai satu pakej langkah-langkah untuk mengekang penghijrahan dan meletak jawatan awal bulan ini.

  Dewan Perwakilan pada masa ini terdiri daripada penggubal undang-undang daripada 20 parti berbeza, mencerminkan perpecahan dalam politik dan masyarakat Belanda.

  “Pada masa di mana ketidakpercayaan dan perpecahan, terutamanya saling menentang satu sama lain, kami berkata, ‘Tidak, kami melakukannya bersama-sama’. Kerana kami percaya bahawa perkara-perkara ini boleh dilakukan secara berbeza dan ia harus dilakukan secara berbeza dan bahawa Belanda tidak sabar-sabar untuk melakukan perubahan,” kata pemimpin Parti Buruh, Attje Kuiken. – AP

  Pemimpin Parti Kiri Hijau, Jesse Klaver memberi isyarat dalam perbahasan penutup di parlimen di The Hague, Belanda, 14 Mac 2017. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Rakyat Pakistan digesa berada dalam rumah berikutan gelombang haba

  ISLAMABAD, 22 MEI - Pihak berkuasa di Pakistan kelmarin menggesa orang ramai untuk tinggal di dalam rumah kerana negara itu dilanda gelombang haba melampau...