Friday, May 31, 2024
25.4 C
Brunei

  -

  2 peluncur ski maut dalam runtuhan salji di Utah

  UTAH, 10 MEI – Dua peluncur ski maut dan seorang lagi terselamat selepas mereka dihanyutkan dan tertimbus dalam runtuhan salji kelmarin di pergunungan di luar Salt Lake City yang berlaku selepas beberapa hari ribut salji musim bunga, kata pihak berkuasa.
   
  Pasukan penyelamat pergi ke kawasan itu pada tengah pagi selepas runtuhan salji dilaporkan berhampiran Lone Peak di Banjaran Wasatch di tenggara Salt Lake City, kata Syerif Daerah Salt Lake, Rosie Rivera. 
   
  Salah seorang peluncur ski yang berjaya menggali dan keluar dari salji telah diselamatkan dan dibawa ke hospital, kata Rivera. 
   
  Pegawai sedang bercakap dengannya di hospital untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang apa yang berlaku, kata syerif.
   
  Pasukan penyelamat dalam sebuah helikopter terbang ke kawasan itu kelmarin dan mengesahkan dua lagi peluncur ski telah meninggal dunia, kata Rivera. 
   
  Mereka terdiri daripada dua lelaki, berumur 23 dan 32 tahun. Nama mereka belum didedahkan, tetapi keluarga mereka telah dimaklumkan, kata syerif.
   
  Keadaan tidak cukup selamat untuk membenarkan operasi menyelamat kelmarin dan kru sedang merancang untuk keluar hari ini jika cuaca mengizinkan, kata Rivera.
   
  Kematian itu menjadikan angka korban akibat ribut salji musim sejuk di Amerika Syarikat (AS) kepada kira-kira 15, iaitu kurang daripada purata kira-kira 30 orang yang terkorban akibat ribut salji setiap tahun. Pusat Maklumat Runtuhan Salji Colorado, yang mengawasi jumlah itu di seluruh negara, mencatatkan 13 kematian sebelum pihak berkuasa mengumumkan kematian kelmarin.
   
  Tapak runtuhan salji, Lone Peak merupakan salah satu puncak tertinggi di Banjaran Wasatch yang menjulang tinggi di atas ibu negeri Utah. – AP
   
  Kru kecemasan berkumpul berhampiran Penerbangan Intermountain Life di Hidden Valley Park di Sandy, Utah pada 9 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China jadi tuan rumah kepada pemimpin-pemimpin Arab

  BEIJING, 30 MEI - Presiden China Xi Jinping menggesa persidangan damai antarabangsa yang tertumpu kepada perang Israel-Hamas dan menjanjikan lebih banyak bantuan kemanusiaan ketika...