2 wakil Kem. Kesihatan tamat latihan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 6 OKT – Dua orang wakil dari Kementerian Kesihatan telah berjaya menamatkan kursus latihan Epidemiologi Genomik SARS-CoV-2/COVID-19 selama tiga minggu yang dianjurkan menerusi Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat (AS)pada 30 September lalu, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kedutaan AS di Negara Brunei Darussalam, di sini, hari ini.

Kursus secara maya itu dikendalikan oleh Persatuan Makmal Kesihatan Awam (APHL) dan Theiagen Genomics iaitu sebuah syarikat yang berkepakaran dalam bidang next-generation sequencing dan bioinformatics.

Kenyataan menjelaskan bahawa kursus berkenaan akan membolehkan peningkatan operasi bagi Brunei COVID-19 AirLab dan Makmal Rujukan Virologi Kebangsaan iaitu dua buah pusat ujian kritikal dalam usaha negara membendung pandemik berkenaan.

Kenyataan seterusnya menyatakan bahawa Ketua Makmal Rujukan Mikrobiologi Klinikal Kebangsaan, Dr Muhd Haziq Fikry bin Haji Abdul Momin dan Pegawai Saintifik, Makmal Rujukan Virologi Kebangsaan, Jabatan Perkhidmatan Makmal, Dayang Nur Amirah binti Ibarahim merupakan antara 98 orang peserta dari 14 buah negara di Asia Pasifik yang menghadiri kursus maya berkenaan.

Kenyataan menyatakan lagi bahawa kedua-dua pegawai petugas barisan hadapan berkenaan berkhidmat di Brunei COVID-19 AirLab.

Antara yang mengikuti kursus latihan Epidemologi Genomik SARS-CoV-2/COVID-19 selama tiga minggu yang dianjurkan menerusi Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS, baru-baru ini.- Gambar serahan Kedutaan AS di Negara Brunei Darussalam

Latihan itu menggunakan platform Terra.bio yang membolehkan para peserta untuk bekerja dengan menggunakan data penularan COVID-19 dan penjujukan seluruh genom (whole-genome sequences) SARS-CoV-2 untuk mengenal pasti kluster-kluster yang berkaitan secara genomik penularan COVID-19.

Platform itu telah dibangunkan oleh Broad Institute, Massachusettes Institute of Technology (MIT) dan Harvard University.

Melalui kursus itu, para peserta mempelajari kemahiran baru bagi epidemiologi genomik untuk menghasilkan data kesihatan awam yang boleh digunakan bagi tindakan di mana ia berkaitan dengan respons pandemik COVID-19 serta penularan-penularan penyakit berjangkit yang lain.

Pada masa yang sama, para peserta juga berpeluang untuk menggambarkan data khusus penularan dan akses bagi varian COVID-19 baharu atau yang baru muncul. Para peserta juga menerima akses berterusan kepada sumber-sumber serta infrastruktur komputasional iaitu hasil sumbangan daripada Google.org dan juga menerima sokongan ad-hoc daripada CDC dan APHL.

Kursus itu merupakan sebahagian daripada usaha AS untuk mengukuhkan kerjasama pelbagai hala bagi tindak balas kepada serta pemulihan daripada COVID-19 melalui pembangunan kapasiti bagi sekuriti kesihatan global.

Kenyataan menyatakan lagi bahawa dalam ucapannya di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, Presiden AS, Joe Biden menggariskan komitmen AS untuk bekerja dengan rakan-rakan antarabangsa bagi menamatkan pandemik COVID-19 serta membina sekuriti ke-sihatan yang lebih baik untuk bersedia dan mencegah ancaman-ancaman biologi masa hadapan.

Kenyataan menyatakan bahawa Epidemiologi Genomik COVID-19 telah dibiayai oleh Pejabat CDC, Bangkok, Thailand melalui kerjasama APHL-CDC untuk mengukuhkan makmal-makmal kesihatan awam antarabangsa dengan sokongan logistik daripada Jabatan Negara AS.