20 cedera letupan dalam acara perkahwinan

KABUL, AFGHANISTAN, 26 JAN – Serangan bom tangan pada majlis perkahwinan warga Afghanistan mencederakan sekurang-kurangnya 20 orang, termasuk beberapa kanak-kanak, kata seorang pegawai wilayah semalam.

Sekurang-kurangnya salah seorang kanak-kanak yang cedera berada dalam keadaan kritikal, kata Adel Haider, kata jurucakap ketua polis wilayah timur Khost, yang bersempadan dengan Pakistan.

Tiada siapa yang bertanggungjawab dengan segera dalam serangan yang berlaku malam kelmarin itu.

Tiada bukti bahawa Taliban berada di sebalik serangan itu, walaupun mereka mempunyai kehadiran yang kuat di kawasan itu.

Haider berkata pihak polis sedang menyiasat semua motif yang mungkin dan tidak ada sesiapa yang hadir dengan sebarang maklumat mengenai persaingan suku kaum yang melibatkan acara perkahwinan.

Semua tetamu perkahwinan yang cedera adalah lelaki, tetapi tidak jelas sama ada pengantin lelaki cedera dalam serangan itu, kata Haider.

Pada Ogos lalu, pengebom bunuh diri dari gabungan Islamic State (IS) di Afghanistan membunuh 63 orang di perkahwinan di Kabul, serangan paling dahsyat di ibu negara itu pada tahun 2019. – AP