Tuesday, August 9, 2022
22.7 C
Brunei

20 pelajar bunuh rakan dijatuhkan hukuman mati

-

DHAKA, 8 DIS – Bangladesh menjatuhkan hukuman mati ke atas 20 pelajar universiti hari ini kerana membunuh dengan kejam seorang pelajar pada 2019 kerana mengkritik kerajaan dalam media sosial.

Mayat Abrar Fahad, 21, ditemui di asrama universitinya beberapa jam selepas dia menulis catatan dalam Facebook yang menyelar Perdana Menteri, Sheikh Hasina, kerana menandatangani perjanjian perkongsian air dengan India.

Dia dipukul dengan kayu kriket dan objek tumpul lain selama enam jam oleh 25 rakan pelajar yang juga ahli sayap pelajar Liga Awami yang memerintah, Liga Chhatra Bangladesh (BCL).

Bapa mangsa, Barkat Ullah, mengatakan kepada wartawan di luar mahkamah yang beliau gembira dengan keputusan itu dan berharap hukuman akan dilaksanakan dengan segera.

Pendakwa Raya, Abdullah Abu, berkata lima orang lagi tertuduh dijatuhi hukuman penjara seumur hidup.

Kesemua mereka yang dijatuhkan hukuman mati berusia antara 20 dan 22 tahun ketika jenayah dilakukan dan sedang mengikuti pengajian di Universiti Kejuruteraan dan Teknologi Bangladesh bersama Fahad.

Tiga daripada defendan masih bebas manakala selebihnya berada di dalam bilik mahkamah, diwakili seorang peguam bagi defendan untuk mengemukakan rayuan bagi mengurangkan hukuman. – AFP

Polis mengiringi salah seorang daripada 20 pelajari universiti, selepas hukuman mati dijatuhkan ke atas mereka di luar mahkamah di Dhaka pada 8 Disember. – AFP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -