Wednesday, October 4, 2023
23 C
Brunei

  -

  20 tamat pengajian ZJU dirai

  Oleh Nurdiyanah R. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 13 SEPT – Seramai 20 orang pelajar di bawah Program Biasiswa Bersama Hengyi Industries Sdn Bhd dan Universiti Brunei Darussalam (UBD) telah berjaya menamatkan pengajian mereka dengan Universiti Zhejiang (ZJU).

  Sehubungan itu, para pelajar berkenaan telah diraikan pada majlis penyampaian sijil tamat pengajian daripada ZJU yang berlangsung di Institut Kepimpinan, Inovasi dan Kemajuan (ILIA), UBD, hari ini.

  Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Naib Canselor UBD, Dr Hazri bin Haji Kifle yang sekali gus menyampaikan sijil.

  Pemangku Dekan Fakulti Teknologi Bersepadu (FIT), UBD, Profesor Dr Liyanage C De Silva dalam ucapannya antaranya berkata, mereka begitu komited memberikan sokongan terbaik untuk memastikan pertumbuhan berterusan dan kejayaan bersama program ini.

  “Saya berbesar hati untuk berkongsi bahawa setakat ini kami telah berjaya melahirkan seramai 117 jurutera kimia dan proses, yang terdiri daripada 46 orang lelaki dan 71 perempuan yang kesemuanya berpotensi memiliki keistimewaan untuk diambil bekerja oleh Hengyi Industries. Kadar kebolehpasaran 100 peratus yang luar biasa ini menggambarkan kecemerlangan program kami,” ujarnya.

  Dr Hazri bergambar ramai bersama pelajar diraikan pada majlis yang berlangsung di Institut ILIA, UBD, kelmarin. – Gambar serahan Hengyi Industries

  Beliau menambah bahawa program latihan bersama UBD-ZJU telah mewujudkan impak yang ketara ke atas bagaimana universiti boleh menyediakan graduan bagi memenuhi tuntutan industri.

  Ketahanan dan kebolehsuaian yang ditunjukkan oleh golongan pelajar semasa tempoh mencabar pandemik COVID-19 benar-benar luar biasa.

  Sehubungan itu, beliau turut merakamkan penghargaan yang tidak terhingga kepada golongan pelajar dan ibu bapa atas pencapaian dan sokongan mereka yang begitu luar biasa dalam menyelesaikan pengajian profesional mereka dalam talian, menunjukkan komitmen mereka yang tidak berbelah bahagi terhadap pendidikan mereka.

  Kesemua pelajar berkenaan mewakili kumpulan ke-9 di bawah Program Biasiswa Bersama Hengyi Industries dan UBD, yang mengikuti kursus empat tahun untuk Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia dan Proses.

  Program komprehensif itu merangkumi satu setengah tahun pengajian akademik dengan UBD, setahun pengajian dengan ZJU, diikuti enam bulan latihan industri dan enam bulan lagi latihan dengan Hengyi Industries.

  Di bawah program itu, para pelajar telah menamatkan pengajian selama tiga tahun secara keseluruhan.

  Hanya dua semester lagi berbaki untuk menamatkan program akademik mereka sebelum melangkah ke kerjaya baharu dalam industri petrokimia bersama Hengyi Industries.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 mati dalam tempoh 24 jam di India

  NEW DELHI, 3 Oktober - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...