Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  2,000 kepala biri-biri ditemui di Mesir

  KAHERAH, 26 MAC – Ahli arkeologi di Mesir telah menemui lebih 2,000 kepala biri-biri purba yang diawet di kuil Firaun Ramses II sebagai persembahan, kata Kementerian Pelancongan dan Barang Antik hari ini.

  Mumia anjing, kambing, lembu, kijang dan musang juga digali oleh sepasukan ahli arkeologi Amerika Syarikat dari Universiti New York di Abydos, sebuah tapak di selatan Mesir yang terkenal dengan kuil dan makamnya.

  Sameh Iskandar, ketua misi Amerika, berkata kepala biri-biri jantan itu adalah ‘persembahan’ yang menunjukkan pemujaan kepada Ramses II disambut 1,000 tahun selepas kematiannya.

  Ramses II memerintah Mesir selama hampir tujuh dekad, dari 1304 hingga 1237 SM.

  Mostafa Waziri, ketua Majlis Tertinggi Antikuiti Mesir, berkata penemuan itu akan membantu orang ramai mengetahui lebih lanjut tentang kuil Ramses II dan aktiviti yang berlaku di sana dari pembinaannya antara 2374 dan 2140 SM dan zaman Ptolemaic, dari 323 hingga 30 SM.

  Selain mayat haiwan mumia, ahli arkeologi menemui tinggalan istana dengan dinding setebal lima meter sejak kira-kira 4,000 tahun dahulu.

  Mereka juga menemui beberapa patung, papirus, tinggalan pokok purba, pakaian kulit dan kasut.

  Kaherah kerap mengumumkan penemuan arkeologi baharu, yang sesetengah pihak berpendapat ia dibuat lebih kepada politik dan ekonomi berbanding kepentingan saintifik atau sejarahnya. – AFP

  Lebih daripada 2,000 kepala biri-biri mumia telah ditemui di kuil Ramses II di bandar purba Abydos. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jentera pelancar udara Korea U jatuh ke Laut Kuning

  SEOUL, 31 MEI – Korea Utara menembak apa yang didakwanya sebagai ‘jentera pelancar angkasa lepas’ ke arah selatan hari ini, namun jatuh ke Laut...
  - Advertisment -