2,000 peminat dibenarkan di WTA Prague

PRAGUE, 29 JUN – Seramai 2,000 peminat akan dibenarkan menghadiri acara WTA baharu di Prague yang akan berlangsung dari 10 hingga 15 Ogos, kata penganjur kelmarin.

Salah satu kejohanan WTA pertama yang kembali selepas penggantungannya akibat COVID-19, Terbuka Prague akan dimainkan di gelanggang tanah liat Sparta Prague di ibu negara Czech.

“Kami sudah berbincang dengan pemain-pemain Czech. Kami akan menyediakan tempat duduk penonton dengan kapasiti 2,000 tempat duduk,” kata pengarah kejohanan David Trunda.

Jurucakap kejohanan, Karel Tejkal mengatakan bahawa acara itu bukanlah versi Terbuka Prague yang ditangguhkan pada bula Mei lalu kerana wabak COVID-19.

“Ini adalah kejohanan baharu yang telah menjadi sebahagian daripada kalendar sementara WTA untuk tahun ini,” katanya.

Pemain terbaik di Czech adalah pemain nombor tiga dunia Karolina Pliskova dan juara Wimbledon dua kali, Petra Kvitova, yang berada di tangga ke-12 dunia.

Kvitova memenangi kejuaraan all-Czech pada bulan Mei lalu, bermain di sebalik stadium tertutup di Sparta ketika Republik Czech telah mengurangkan langkah-langkah sekatan kerana penyakit itu semakin berkurangan.

“WTA sedang mencari tempat dan penganjur untuk menyiapkan kejohanan berkualiti dengan pantas pada masa-masa kecederaan ini,” kata ketua Persatuan Tenis Czech, Ivo Kaderka.

“Kami memanfaatkannya kejohanan pertama era pasca-koronavirus, yang dimainkan di gelanggang Sparta dan ternyata berhasil.” – AFP

Aksi pemain tenis Czech, Petra Kvitova semasa menentang Krejcikova di kejohanan Piala Presiden Persatuan Tenis Czech (CTS) di Prague. Seramai 2,000 peminat akan dapat menghadiri acara WTA di Prague yang akan berlangsung dari 10 hingga 15 Ogos, kata penganjur kelmarin. – AFP