21 cedera, kereta api tergelincir

INGENHEIM, 5 MAC – Sebuah kereta api berkelajuan tinggi dari Perancis telah tergelincir awal pagi tadi ketika dalam perjalanan dari timur bandar Strasbourg menuju ke Paris.

Kemalangan berpunca dari runtuhan tambak dan telah mengakibatkan kecederaan ke atas pemandu kereta api dan 20 penumpang, operator stesen kereta api SNCF dan pihak berkuasa tempatan melaporkan.

Pemandu kereta api tersebut telah dibawa menggunakan helikopter di mana kemalangan tersebut berlaku berdekatan dengan Ingenheim, kira-kira 30 kilometer Utara Barat Strasbourg.

Kereta api tersebut masih utuh tetapi lokomotif kereta api tersebut tergelincir ke sisi-nya dan sekurang-kurangnya dua buah gerabak kereta api tersebut turut terkeluar dari landasan, menurut jurnalis AFP yang berada di tempat kejadian.

Pasukan penyelamat tiba sejurus kejadian kemalangan tersebut berlaku, dan kejadian berlaku kira-kira 20 minit selepas kereta api tersebut meninggalkan Strasbourg pada pukul 7:19 pagi waktu setempat.

Salah seorang penumpang, Alexandre Sergeant memberitahu siaran televisyen tempatan menerusi panggilan telefon “secara tiba-tiba kami merasakan impak, dan kereta api yang kami naiki berada di atas batu, ia tetap terus bergerak buat seketika dan kemudiannya tergelincir ke sisi.”

“Kami berada di bahagian gerabak ke tiga, semua jendela pecah, dan gerabak kami berada di luar dari landasan,” menurut Sergeant.

Ramai penumpang terkejut disebabkan oleh kemalangan tersebut, ada di antara mereka yang mengadu sakit belakang, tetapi kejadian tersebut tidak mencetuskan panik,” tambahnya lagi. – AFP

Kereta api berkelajuan tinggi dari Perancis tergelincir ketika membuat perjalanan dari timur bandar Strasbourg menuju ke Paris. – AP