Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

21 peserta tamat bengkel penyunting buku

Oleh Siti Nur Wasimah S.

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 Julai – Seramai 21 orang peserta telah menyertai Bengkel Penyunting Buku UNISSA yang berakhir hari ini di Dewan Bankuet, UNISSA.

Hadir selaku tetamu kehormat dan seterusnya menyempurnakan penyampaian sijil kepada para peserta ialah Rektor UNISSA, Dr. Haji Norarfan bin Haji Zainal.

Para peserta terdiri daripada pegawai atau pelajar UNISSA, Universiti Brunei Darussalam, Jabatan Mufti Kerajaan, Jabatan Muzium, Pusat Dakwah Islamiah dan Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB).

Dr. Haji Norarfan menyempurnakan penyampaian sijil kepada para peserta.
Dr. Haji Norarfan menyempurnakan penyampaian sijil kepada para peserta.

Bengkel tiga hari bermula 18 Julai lalu anjuran Pusat Penyelidikan dan Penerbitan (PPP) itu merupakan sebahagian usaha untuk meningkatkan kefahaman dan pengetahuan mengenai kerja-kerja penilaian awal penyuntingan, peranan penyunting dan penghasilan kerja penyuntingan.

Ia juga bertujuan untuk melatih dan membimbing para peserta mengenai penghasilan suntingan buku dan diharap dapat memberikan pendedahan tentang kaedah menyunting yang mencapai piawai-
an antarabangsa dalam kalangan ahli akademik UNISSA dan para peserta lain.

Bagi bengkel berkenaan, pihak PPP, UNISSA telah mengundang seorang pakar dalam bidang penyuntingan dari Malaysia, Pengarah IIUM, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Profesor Madya Dr. Roosfa Hashim selaku fasilitator bengkel.

Artikel sebelum iniLTAB lancar kempen menarik
Artikel seterusnyaGodoy ‘wira’ Costa Rica
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -