22 panggilan kecemasan diterima dalam sehari

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan JBP

BANDAR SERI BEGAWAN, 4 OGOS – Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) telah mencatatkan 22 panggilan insiden kecemasan dalam tempoh sehari iaitu pada 2 Ogos lalu di mana antara panggilan kecemasan ialah tiga insiden melibatkan kebakaran kereta, satu insiden kebakaran rumah dan dua insiden kebakaran elektrik.

JBP dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, hari ini, menyatakan bahawa dalam insiden kemalangan kereta yang melibatkan kebakaran, panggilan diterima pada pukul 2:30 pagi di kawasan Jalan Biong Rambai, Lamunin, Tutong di mana sebuah jentera bomba dari Balai Bomba Lamunin bersama lima orang anggota yang diketuai oleh DSO Roberd dikejarkan ke tempat kejadian.

Apabila tiba di tempat kejadian, sebuah kereta jenis hatchback didapati mengalami kemalangan sendiri dengan melanggar tiang lampu jalan raya sehingga mengakibatkan kebakaran pada keseluruhan kereta terbabit.

Pemandu dan seorang penumpang telah keluar tanpa kecederaan sebelum jentera bomba tiba di tempat kejadian dengan api berjaya dikawal dalam masa dua minit. Punca dan kerugian masih disiasat.

Sementara itu, panggilan kebakaran kereta melibatkan kebakaran rumah pula diterima pada 5:07 pagi di Daerah Tutong di mana dua buah jentera dari Balai Bomba Tutong dikejarkan bersama lima orang anggota yang diketuai oleh ASO Haji Kamaruzaman.

Insiden kebakaran rumah yang berlaku pada 2 Ogos lalu.
JBP menerima 22 panggilan insiden kecemasan dalam tempoh sehari pada 2 Ogos lalu termasuk kebakaran kereta, insiden kebakaran rumah dan insiden kebakaran elektrik.

Sebaik tiba, anggota mendapati api besar membakar keseluruhan kereta jenis wagon manakala atap sebuah kereta jenis hatchback terkena bahang.

Sementara itu, dua unit jenis banglo semi-D yang diperbuat daripada konkrit dan beratapkan spandik yang didiami oleh 14 orang, terbakar.

Anggota bomba berjaya memadamkan kebakaran dalam masa dua minit dengan tiada korban jiwa dilaporkan, namun punca kerugian masih disiasat.

Manakala itu, panggilan kejadian kebakaran kereta turut diterima pada jam 12:09 tengah hari di kawasan RPN Kampung Bukit Beruang, Tutong di mana dua jentera dari Balai Bomba Bukit Beruang bersama lima orang anggota yang diketuai oleh ASO Haji Abdul Aziz dikejarkan ke tempat kejadian.

Kebakaran dapat dipadamkan oleh pemilik kereta dengan menggunakan air paip dan baldi sebelum bomba tiba.

JBP dalam kenyataan itu juga menyatakan bahawa panggilan bagi insiden kebakaran elektrik yang berlaku di kawasan Kampung Katimahar, diterima pada pukul 8:50 pagi di mana sebuah jentera dari Balai Bomba Jerudong bersama lima anggota yang diketuai DSO Zulkifli bekejar ke tempat kejadian.

Anggota bomba menggunakan sebiji alat pemadam api jenis debu kering 2kg bagi memadamkan percikan api daripada kabel plug wayar dalam dinding lorong tingkat atas rumah dua tingkat yang dipercayai daripada wayar sub-main yang dimakan anai-anai yang menyebabkan wayar bertemu fasa ke fasa.

Sementara itu, bagi kebakaran elektrik yang berlaku di Kampung Sedang, panggilan diterima pada jam 12:01 te-ngah hari di mana dua buah jentera dari Balai Bomba Bandar Seri Begawan bersama sembilan orang anggota bomba yang diketuai oleh SO Abdul Majid dikejarkan ke tempat kejadian.

Sebaik tiba, anggota bomba mendapati kabel elektrik di luar rumah telah terbakar dan padam dengan sendirinya sebelum kereta bomba sampai.

Punca api dipercayai penyambungan yang longgar di bahagian kabel perkhidmatan yang disebabkan monyet bergayut di atas kabel berkenaan serta anggaran kerugian adalah kira-kira $250.

Sementara itu, dalam kejadian kebakaran rumah yang berlaku di kawasan Jalan Tanah Jambu 1, panggilan diterima pada pukul 5:23 petang di mana tiga buah jentera bomba dari Balai Bomba Muara dan Beribi bersama 11 orang anggota yang diketuai oleh SO Murni bin Haji Misir dikejarkan ke tempat kejadian.

Semasa tiba, anggota bomba mendapati api besar membakar keseluruhan sebuah rumah jenis setingkat yang diperbuat daripada kayu beratapkan spandik.

Rumah berkenaan tidak berpenghuni dan punca kebakaran dipercayai meragukan serta diserahkan kepada pihak polis. Kenyataan menyatakan bahawa kerugian dianggarkan lebih kurang $10,000.