Tuesday, August 9, 2022
22.7 C
Brunei

23 konco sindiket dadah digempur

-

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 JAN – Seramai 23 individu berjaya ditahan oleh pegawai Biro Kawalan Narkotik (BKN) semasa siri operasi serbuan serentak yang disasarkan di STKRJ Kampung Rimba, Mentiri, Kiulap, Jangsak, dan Jerudong di Daerah Brunei dan Muara serta beberapa kawasan di Daerah Temburong.

Operasi yang dinamakan ‘Ice Sibling’ itu telah dijalankan pada Disember lalu dan melibatkan 145 pegawai BKN telah berjaya menahan 20 lelaki dan tiga wanita berusia antara 14 hingga 62 tahun.

Pihak BKN percaya individu yang ditahan adalah sebahagian daripada sindiket yang dipelopori oleh pasangan adik-beradik. Menurut kenyataan BKN, adik-beradik itu berpangkalan di Daerah Brunei dan Muara dan bekerja dalam rangkaian keluarga mereka yang beroperasi sehingga ke Daerah Belait.

Sementara itu, modus operandi mereka dikatakan beroperasi dari rumah sewa yang dijadikan tempat penyimpanan dan hab aktiviti dadah terlarang mereka.

Siasatan menunjukkan ahli keluarga sindiket itu beroperasi dalam skala kecil, namun berjaya meluaskan rangkaian mereka dengan bekerjasama dengan sindiket lain yang diburu sebelum ini.

Sejumlah 33 gram dadah jenis syabu yang dibungkus dalam plastik serta peralatan telah dirampas semasa serbuan itu. Pihak BKN turut merampas hasil yang dipercayai daripada pengedaran dadah iaitu lapan buah kenderaan, barang kemas, peralatan elektrik dan wang tunai hampir $26,000.

BKN sentiasa berusaha untuk merungkai sesiapa yang terlibat dalam rangkaian sindiket ini untuk membendung masalah sosial dan melindungi masyarakat, terutamanya semasa cabaran menghadapi pandemik COVID-19.

BKN juga turut melahirkan penghargaan atas sokongan yang diberikan oleh agensi perisikan dan penguatkuasaan lain dalam kejayaan operasi itu.

ATAS & BAWAH: Antara barangan yang dirampas oleh pegawai BKN semasa Operasi Ice Sibling.

 

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -