23 orang atlet snuker kembali jalani latihan

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 OGOS – Sukan snuker telah menandakan kepulangan aktiviti sukan tersebut di kemudahan sukan dalam dewan di negara ini berikutan dengan penyambungan semula aktiviti latihan pada peringkat kompetitif mengikut garis panduan kesihatan yang ketat dan protokol kesihatan.

Pemain-pemain utama telah menyambung semula latihan mereka di Dewan Billiards dan Snuker II di Stadium Negara Hassanal Bolkiah. Seramai 23 pemain termasuk 17 daripada sukan pool dan enam daripada sukan snuker telah dikenal pasti dalam senarai nama bagi snuker di bawah tunjuk ajar daripada jurulatih.

Sukan tersebut turut menarik minat bakat-bakat muda dengan enam orang pemain junior telah disenaraikan dalam kalangan nama 23 orang pemain, dan seorang pemain wanita bagi sukan pool.

Sekurang-kurangnya empat orang pemain telah menyambung semula sesi latihan kelmarin termasuk atlet kebangsaan yang terpilih untuk mengambil bahagian dalam kejohanan multi-sukan utama di rantau ini tahun lalu.

Menurut salah seorang pemain snuker, yang pernah memenangi kejohanan utama di negara ini, menyatakan bahawa ramai pemain-pemain yang berprofil tinggi telah menghadiri sesi latihan kelmarin. Seramai tiga orang pemain yang baru menyertai sukan itu telah didaftarkan dalam senarai nama.

Sejak pembukaan semula kemudahan sukan dalam dan luar padang, para atlet telah menghadiri sesi latihan mereka dengan membuat pendaftaran berhampiran dengan pintu masuk kemudahan sukan bagi menunjukkan kekerapan sesi latihan diadakan dalam minggu-minggu kebelakangan. Atlet sukan padang dan balapan telah menyambung semula latihan mereka di kawasan balapan Stadium Negara Hassanal Bolkiah.

Beberapa orang pelari turut dilihat menghabiskan la-rian mereka di sekitar padang semasa sesi latihan. Ini membuktikan bahawa aktiviti sukan semakin meningkat terutama bagi peringkat kompetitif.

Sementara itu, atlet acara lompat jauh turut mengadakan latihan di Padang dan Balapan Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah turut dipantau oleh jurulatih mereka. Sukan karate juga turut mengadakan sesi latihan mereka di Kompleks Sukan Menglait minggu ini.

Penyambungan semula sukan snuker adalah mengikut garis panduan kesihatan yang ketat dan protokol kesihatan.