Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC – Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam dipukul ombak tinggi kelmarin, di luar rantaian pulau di barat daya Tokyo.

  Seorang anak kapal tercampak dari kapal goyang ke laut bergelora sebelum ketibaan penyelamat, telah ditemui mati.

  Fukuei Maru No. 8 terhenti akibat kegagalan enjin petang Ahad di Lautan Pasifik, kira-kira lima jam selepas ia berlepas dari Pelabuhan Yaizu di tengah Jepun dalam perjalanan ke Amerika Selatan untuk menangkap ikan tuna, menurut kenyataan pengawal pantai.

  Ia nampaknya hanyut dalam laut bergelora dan ditiup angin kencang, dan kapten menghantar isyarat kecemasan kira-kira lima jam kemudian, mengatakan kapalnya melanggar batu, kata pengawal pantai.

  Ia berkata dalam masa dua jam selepas penyelamat tiba di tempat kejadian, kapal itu melaporkan kepada mereka bahawa seorang anak kapal hilang.

  Pengawal pantai menghantar tiga kapal peronda dan tiga helikopter dengan pasukan penyelamat khas ke lokasi di mana kapal 56 meter (183 kaki), 379 tan itu kandas di utara Pulau Kozushima, sebahagian daripada kumpulan Izu dan kira-kira 170 kilometer ( 70 batu) barat daya Tokyo.

  Penyiar awam NHK menunjukkan anak kapal berdiri di atas jambatan kapal yang separuh tenggelam itu ketika ombak menghempas ke dalamnya, setiap orang menunggu giliran apabila rakan-rakan anak kapal diangkut satu demi satu oleh helikopter yang berlegar di atas kepala.

  Kapal itu membawa 20 anak kapal warga Indonesia dan lima warga Jepun, termasuk kaptennya, kata pengawal pantai itu.

  Lelaki yang tercampak ke dalam air ditemui terdampar di darat dan disahkan meninggal dunia di sebuah klinik berhampiran. Beliau adalah jurutera pertama kapal itu dan merupakan seorang lelaki Jepun berusia 67 tahun.

  Punca kegagalan enjin kapal dan kehilangan kuasa tidak diketahui serta-merta. – AP

  Sebuah helikopter pengawal pantai berlegar di atas bot nelayan yang condong hampir ke tepi, untuk menyelamatkan mereka, di luar Kozushima, barat daya Tokyo, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...