25 mara peringkat akhir musabaqah hafaz Al-Quran

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 MAC – Seramai 25 orang peserta akan berentap dalam Musabaqah Menghafaz Al-Quran Berserta Pemahamannya Peringkat Akhir Kebangsaan Tahun 2020 setelah berjaya mencapai markah 75 peratus ke atas dalam peringkat akhir yang berlangsung selama tiga hari hingga hari ini.

Majlis Pengumuman Keputusan Musabaqah Menghafaz Al-Quran Berserta Pemahamannya Peringkat Separuh Akhir Kebangsaan 2020 telah diadakan di Dewan Kuliah Institut Tahfiz Al-Quran Sultan Haji Hassanal Bolkiah (ITQSHHB).

Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis itu ialah Pemangku Setiausaha Tetap di Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU), Haji Mohd Serudin bin Haji Timbang yang turut menyampaikan sijil kepada para peserta pertandingan peringkat separuh akhir.

Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana Musabaqah Menghafaz Al-Quran Berserta Pemahamannya Peringkat Separuh Akhir Kebangsaan Tahun 1441 Hijrah, Pengiran Haji Amiruddin bin Pengiran Haji Damit dalam ucapannya berkata, pada tahun ini, seramai 352 orang telah mendaftar untuk mengikuti musabaqah berkenaan berbanding pada tahun lalu di mana hanya 262 saja peserta yang menyertainya.

“Peningkatan ini menandakan suatu yang baik dan menggalakkan yang mana pada tahun ini juga, penyertaan bagi Kategori C dan A mendapat sambutan di luar jangkaan berbanding tahun lalu.

Haji Mohd Serudin menyampaikan sijil kepada salah seorang peserta musabaqah.

“Dengan peningkatan penyertaan ini, ia juga di harap akan berterusan di masa akan datang pada setiap kategori,” tambahnya.

Seperti pada tahun sebelumnya, pertandingan dibahagikan kepada lima kategori iaitu kategori A, B, C, D dan E.

Terdahulu majlis penyampaian sijil, pengumuman keputusan musabaqah disampaikan oleh Pengerusi Jemaah Hakim, Awang Muhammad Ali Sabri bin Haji Yusof.

Antara objektif musabaqah berkenaan adalah untuk menggalakkan umat Islam di negara ini untuk berjinak-jinak mencintai Al-Quran melalui hafazan dan menjadikannya sebagai satu rutin dan amalan harian.

Di samping itu, bagi menambahkan lagi huffaz di negara ini selain mendapatkan pahala dan ganjaran daripada Allah SWT serta mendorong dan membantu peserta dan orang ramai untuk memahami maksud apa yang terkandung dalam Al-Quran termasuk fakta-fakta surah, nasihat, pengajaran dan hukum-hukum tajwid.