250 hadiri taklimat keselamatan

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 20 SEPT – Untuk membantu menyebarkan maklumat serta meningkatkan kesedaran pelajar-pelajar tentang amalan keselamatan, Pasukan Rangkaian Kualiti Persekitaran Keselamatan Kesihatan Pembinaan (CHSEQN) BSP AEP (Kejuruteraan Aset & Projek) telah menganjurkan beberapa siri taklimat untuk guru-guru dan pelajar Sekolah St John yang berlangsung di dewan serba guna sekolah tersebut, baru-baru ini.

Seramai 250 pelajar dan guru telah menghadiri taklimat yang merupakan sebahagian daripada program kemasyarakatan sekolah itu yang juga bertujuan menjalin hubungan lebih erat di antara sekolah dan syarikat minyak dan gas.

Selain daripada Pasukan CHSEQN dari BSP, beberapa agensi dan syarikat lain turut mengambil bahagian dalam penganjuran taklimat, yang termasuk Aker Solutions Sdn Bhd, Kumpulan Syarikat Mashhor, Wood Group, Adinin Sdn Bhd, Zainal Daud, Sahid Sdn Bhd dan Baker Hughes yang dialu-alukan oleh pengetua sekolah, Dr Teh Keng Watt.

Antara topik yang dibincangkan ketika taklimat adalah risiko pengurusan rumah yang boleh membawa kepada kejadian tergelincir, tersandung dan terjatuh, latihan kebakaran dan proses pengosongan bangunan, keselamatan telefon bimbit dan keselamatan tali pinggang keledar.

Di samping itu, sesi senaman juga diadakan untuk membantu pelajar dan guru mengetahui lebih lanjut tentang pelbagai petua pertolongan cemas.

Acara juga diserikan dengan tinjauan ke petak-petak pameran daripada agensi dan syarikat untuk membolehkan pelajar dan guru melihat lebih dekat serta mengetahui secara langsung topik-topik yang telah dibincangkan ketika program.

Guru-guru dan pelajar yang ikut serta dalam sesi latihan semasa program tersebut. – Gambar oleh Sekolah St John dan Pasukan CHSEQN