Tuesday, September 26, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  26 sambung pengajian di China

  Oleh Salawati Haji Yahya –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 30 OGOS – Seramai 26 pelajar di bawah Biasiswa Bersama Hengyi Industries Sdn Bhd (Hengyi) dan Institut Pendidikan Teknikal Brunei (IBTE), kelmarin telah berlepas ke Universiti Teknologi Vokasional Petrokimia Lanzhou di China sebagai sebahagian daripada pengajian mereka.

  Para pelajar yang pada awalnya dijadualkan memulakan pengajian di Lanzhou pada penghujung tahun 2022 telah ditangguhkan kerana pandemik COVID-19.

  Walaupun tidak dapat berlepas pada tahun lalu, para pelajar berkenaan telah mengikuti pengajian secara dalam talian bagi memastikan pandemik tidak memberikan impak kepada pengajian mereka.

  Sementara itu, beberapa pelajar biasiswa tersebut melahirkan perasaan teruja dengan peluang yang diberikan.

  “Saya percaya bahawa belajar di luar negara adalah peluang besar bagi saya merasai pengalaman dan budaya baharu. Ia juga pastinya satu peluang besar bagi kami untuk mengasah kemahiran khusus kerjaya kami, dengan menggunakan kemudahan yang mereka ada di Lanzhou,” kata Awang Shaiful Amiruddin bin Rasid.

  Manakala, Dayang Siti Nadhirah binti Haji Norman pula mengongsikan perasaan teruja dan cabaran terpaksa berjauhan dengan kedua-dua ibu bapa buat seketika.

  “Walaupun terpaksa melalui perasaan itu, tapi ia adalah peluang yang baik untuk cuba berdikari dan meningkatkan komunikasi sosial,” katanya.

  Program Biasiswa Bersama Hengyi Industries dan IBTE menawarkan penerima diploma tiga tahun dalam Operator Penapisan, di mana mereka akan menjalani satu tahun pengajian akademik di IBTE Kampus Jefri Bolkiah.

  Ini diikuti dengan satu tahun pengajian di luar negara di Lanzhou dan pada tahun akhir, pelajar-pelajar berkenaan juga akan menjalani penempatan kerja dengan Hengyi Industries di Pulau Muara Besar.

  Setelah tamat program pengajian, para pelajar juga dijangka menyertai Hengyi Industries dan memulakan kerjaya mereka dalam industri petrokimia.

  Gambar ramai semasa di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei, baru-baru ini. – Gambar oleh Salawati Haji Yahya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penumpang buat hal, penerbangan terpaksa berpatah balik

  SYDNEY, 25 SEPT – Seorang lelaki warga Australia ditahan dan didakwa hari ini selepas kelakuannya yang tidak terkawal memaksa penerbangan domestik berpatah balik ke...