27 pendatang terkandas di laut diselamatkan

ROM, 13 SEPT – Seramai 27 pendatang terkandas di laut hampir 40 hari di atas kapal kargo Denmark mendapat kebenaran untuk belayar di Sicily, semalam, sehari selepas dipindahkan ke kapal milik pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Pada 4 Ogos lalu, kapal kargo Maersk Etienne menjawab permintaan dari pihak berkuasa Malta untuk mengambil pendatang itu, termasuk seorang wanita hamil dan kanak-kanak, namun pelabuhan ditutup.

Pada Jumaat lalu pula, mereka yang dipindah ke kapal Mare Jonio yang dimiliki NGO Itali Mediterrane bertindak menyelamatkan pendatang berkenaan yang terkandas di laut.

Menurut Mediterrane, pihak berkuasa Itali “menetapkan Pozzallo sebagai pelabuhan untuk mereka menurunkan 25 orang yang masih di atas kapal Mare Jonio,” malam tadi.

“Selepas 40 hari, mimpi buruk (migran yang diselamatkan) di Maersk Etienne bakal berakhir,” katanya.

Pada Ahad, tiga orang diselamatkan selepas melompat keluar di kapal Maersk sebelum ditemui oleh kru penyelamat.

“Akhirnya,” kata pihak perkapalan Denmark (Danske Rederier) dalam satu hantaran di Twitter yang mengecam tiada penyelesaian politik meskipun kapal itu bergegas untuk membantu pendatang terkandas.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada minggu ini meminta pemindahan pendatang dengan segera. Sementara itu, Dewan Perkapalan Antarabangsa menuduh negara-negara Eropah melanggar undang-undang antarabangsa. – AFP