27 terbunuh dalam serangan di Damsyik

DAMSYIK, 20 OKT – Pengeboman ke atas bas tentera di Damsyik dan serangan balas kerajaan sejurus selepas bandar di barat laut Syria ditawan pemberontak telah mengorbankan 27 orang hari ini.

“Dua bom telah dipasang pada sebuah bas di tengah Damsyik” pada awal pagi, membunuh 14 orang dalam serangan terburuk sejak empat tahun, lapor agensi berita kerajaan SANA.

Tiada kumpulan segera mengaku bertanggungjawab atas serangan tetapi beberapa waktu kemudian serangan oleh pasukan kerajaan membunuh lapan orang di wilayah Idlib yang dikuasai oleh kumpulan yang mendakwa melakukan serangan sebelum ini.

Imej yang dikeluarkan oleh SANA menunjukkan petugas mencari mangsa daripada serpihan bas dan skuad bom berjaya mematikan peranti ketiga yang ditanam di kawasan yang sama.

Menurut sumber tentera yang dipetik oleh agensi berita berkata bom telah diledakkan ketika bas berkenaan melintasi berhampiran jambatan Hafezal-Assad, berdekatan dengan muzium kebangsaan di ibu kota.

Damsyik menyaksikan keganasan seperti itu sejak beberapa tahun kebelakangan, terutama sejak tentera dan militan bersekutu merampas semula kubu terakhir pihak pemberontak berdekatan ibu kota pada 2018.

Serangan paling berdarah di ibu kota sejak pengeboman yang didalangi oleh kumpulan IS menyasarkan Istana Keadilan pada Mac 2017, membunuh sekurang-kurangnya 30 orang.

Beberapa jam selepas serangan berlaku di Damsyik, rejim Syria menyerang bandar Ariha, di bahagian barat laut Idlib.- AFP

Anggota bomba memadam api daripada kebakaran bas berpunca daripada serangan bom di Damsyik.- AP