27 terima Anugerah Insentif Pelajar Cemerlang

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 OGOS – Seramai 27 orang anak yatim yang mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan awam tahun 2019 telah dipilih untuk menerima Anugerah Insentif Pelajar Cemerlang DANA (AIPC-DANA) 2020.

Dalam mematuhi arahan dan garis panduan penjarakan sosial dan mengelakkan perkumpulan ramai yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan bagi mencegah penularan wabak COVID-19, penyampaian AIPC-DANA 2020 telah dibahagikan kepada dua majlis berasingan.

Pada majlis yang berlangsung di Kompleks Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah, di sini, hari ini, hadir menyempurnakan penyampaian anugerah berkenaan kepada sembilan orang pelajar ialah Menteri Pertahanan Kedua, Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof selaku pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Dana Pengiran Muda Mahkota Al-Muhtadee Billah Untuk Anak-anak Yatim (DANA).

Para penerima anugerah pada majlis itu ialah bagi Peperiksaan Brunei Cambridge GCE ‘O’ Level iaitu Moh Yee Lin, Awang Shahrul Nizam bin Jaluddin, Ampuan Amirah Farahiyah binti Ampuan Haji Mohamad, Dayang Nur Syarah Basirah binti Yahya, dan Lee Yong Peng.

Setiap seorang menerima sijil penghargaan, satu unit komputer berserta mesin pencetak, dan juga pakej kemudahan belajar selama dua tahun dalam bentuk wang tunai bernilai $760.

Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bergambar ramai bersama pelajar yang menerima Anugerah Insentif Pelajar Cemerlang DANA 2020 di Kompleks Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah, kelmarin.

Manakala itu, AIPC-DANA 2020 bagi Peperiksaan Sijil Sekolah-sekolah Rendah Ugama (SSSRU) diberikan kepada Dayang Siti Khadijah binti Marali, Awang Muhammad Raqib bin Tuah, Awang Muhammad Danial bin Awang Yusop dan Dayang Nurul Nadiah binti Ronzi.

Setiap seorang menerima sijil penghargaan, satu unit komputer berserta mesin pencetak dan wang simpanan sebanyak $500 yang dikreditkan terus ke Akaun DANA masing-masing di Perbadanan Tabung Amanah Islam Brunei.

AIPC-DANA pada tahun ini merupakan kali ke-13 diadakan dengan tujuan utama sebagai pendorong kepada anak-anak yatim untuk menghargai kepentingan pendidikan dan sebagai penyuntik semangat dan galakan kepada mereka untuk terus berusaha bagi meraih kejayaan khususnya dalam bidang pelajaran.

Turut hadir pada majlis berkenaan ialah Setiausaha Tetap (Perancangan, Guna Tanah dan Alam Sekitar) di Kementerian Pembangunan, Dr Nor Imtihan binti Haji Abdul Razak selaku pemangku ketua pegawai eksekutif DANA, pegawai-pegawai kanan kerajaan serta pegawai-pegawai kanan Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah, DST dan Syarikat Progresif Sdn Bhd.