28 terima sijil marsyal bomba

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 OGOS – Seramai 28 orang kakitangan SIVLI Sdn Bhd diiktiraf sebagai marsyal bomba setelah berjaya menamatkan Kursus Marsyal Bomba dan menerima sijil masing-masing pada majlis yang berlangsung di Bilik Sumbiling Lama, Balai Bomba Bandar Seri Begawan, kelmarin.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), di sini, hadir bagi menyampaikan sijil kepada para peserta ialah Stesen Komander Balai Bomba Bandar Seri Begawan, Penolong Penguasa Bomba Awang Nazri bin Haji Anuar.

Para penerima sijil berkenaan telah menyertai kursus selama tiga hari iaitu 3 hingga 5 Ogos lalu yang dikendalikan oleh Bahagian Perhubungan Awam, Cawangan Operasi A.

Hadir pada majlis berkenaan ialah Pegawai Balai Pengiran Haji Muhamad bin Pengiran Tengah dan Pegawai Perhubungan Awam Cawangan Operasi A, Penolong Pegawai Balai Rustam Effandi bin Haji Metussin.

JBP dalam kenyataannya lagi menyatakan bahawa jabatan berkenaan menyediakan program-program keselamatan kebakaran seperti Taklimat Life Saver 995 dan Kursus Marsyal Bomba bagi memberikan pengetahuan tatacara betul semasa menangani insiden kebakaran di tempat kerja mahupun di rumah. JBP juga menasihatkan kepada orang ramai bahawa jika berlaku kecemasan, mereka hendaklah berhubung terus ke talian kecemasan 995 dan memberikan maklumat yang tepat.

Penolong Penguasa Bomba Awang Nazri bergambar ramai dengan kakitangan SIVLI Sdn Bhd pada majlis penyampaian sijil yang berlangsung di Balai Bomba Bandar Seri Begawan. – Gambar serahan JBP