281 pelajar SMALHB diraikan

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 FEB – Seramai 281 orang pelajar Sekolah Menengah Arab Laki-laki Hassanal Bolkiah (SMALHB), hari ini, telah diraikan dalam Majlis Hafl At-Takharruj yang merupakan majlis penghargaan bagi pelajar-pelajar yang telah lulus dalam Peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Ugama Brunei (STPUB) dan BC GCE ‘A’ Level.

Majlis yang berlangsung di Dewan Persidangan Utama, Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas itu menyaksikan seramai 240 orang pelajar menerima sijil Peperiksaan STPUB dan daripada jumlah tersebut 106 orang pelajar mencatat keputusan Mumtaz (Cemerlang).

Manakala itu, 65 orang lagi pelajar menerima Sijil BC GCE ‘A’ Level bagi penuntut SMALHB sesi akademik 2018/2019.

Hadir selaku tetamu kehormat dan seterusnya menyempurnakan penyampaian sijil kepada para pelajar yang diraikan ialah Mufti Kerajaan, Yang Berhormat Pehin Datu Seri Maharaja Dato Paduka Seri Setia (Dr) Ustaz Haji Awang Abdul Aziz bin Juned.

Turut hadir ialah Timbalan Setiausaha Tetap (Dasar dan Keugamaan), Haji Mohd Serudin bin Haji Timbang; Timbalan Mufti Kerajaan Dato Seri Setia Dr Haji Japar bin Haji Mat Dain @ Maidin dan Hakim Mahkamah Tinggi Syariah, Jabatan Kehakiman Negara, Yang Arif Pengiran Dato Seri Setia Haji Mohammad Tashim bin Pengiran Haji Hassan.

Salah Seorang pelajar yang diraikan menerima sijil daripada Yang Berhormat Mufti Kerajaan.
Antara ibu bapa dan penjaga yang hadir pada majlis berkenaan.

Hadir sama ialah Pemangku Pengetua SMALHB, Hajah Dayang Mariana binti Haji Jamil dan pegawai-pegawai kanan dari Jabatan Mufti Kerajaan dan Kementerian Hal Ehwal Ugama.

Majlis berkenaan adalah sebagai satu usaha untuk memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada pelajar kerana telah berjaya dalam bidang akademik dan telah mengharumkan nama sekolah dalam bidang kokurikulum sama ada dalam sekolah mahupun peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Selain itu, majlis juga sebagai motivasi kepada pelajar-pelajar yang masih menuntut di SMALHB supaya mereka akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan.

Majlis diserikan dengan bacaan Sayyidul Istighfar dan Surah Al-Fatihah oleh Awang Mohd Saiful Wafi bin Haji Adis dan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran oleh Awang  Muhammad Adhwa Firdaus bin Mohamad Yusra.

Selain itu, majlis turut dimeriahkan dengan persembahan Deklamasi Sajak dan seterusnya penyampaian sijil dan hadiah pelajar terbaik Peperiksaan STPUB dan Peperiksaan BC GCE ‘A’Level, hadiah Anugerah Khas dan hadiah Pelajar Mithali dan majlis diakhiri dengan bacaan Doa Selamat oleh Awang Mohd Saiful Wafi.