29 guru tamat kursus marsyal bomba

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 28 OKT – Seramai 29 orang guru dari beberapa buah sekolah swasta iaitu Sekolah Persekutuan Guru-Guru Melayu Brunei (PGGMB), SECA dan Joyful Kid telah menerima sijil setelah menghadiri kursus marsyal bomba selama tiga hari bermula 14 hingga 16 September lalu.

Kursus berkenaan dikendalikan oleh SO Pengiran Haji Muhamad bin Pengiran Tengah, DSO Muhammad Hazwan bin Mawang dan ASO Rustam Effandi bin Haji Metussin dari Bahagian Perhubungan Awam, Cawangan Operasi A. Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), di sini, majlis penyampaian sijil kepada peserta kursus telah diadakan di Dewan Sekolah PGGMB pada 24 Oktober lalu. Hadir untuk menyampaikan sijil kepada para peserta kursus ialah Pegawai Pemerintah Cawangan Operasi A, Pemangku Penguasa Kanan Bomba Pengiran Haji Asmali bin Pengiran Haji Ahmad.

Turut hadir ialah Yang Dipertua PGGMB, Haji Yusuf bin Haji Mohamad.

JBP juga menyediakan program keselamatan seperti Taklimat Keselamatan Kebakaran bagi memberikan pengetahuan tatacara betul semasa menangani kebakaran di tempat kerja atau di rumah.