29 pelajar teladan terima Biasiswa BSJV 2021

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 SEPT – Brunei Shell Joint Venture (BSJV) menganugerahkan biasiswa kepada seramai 29 orang pelajar teladan di bawah Skim Biasiswa BSJV pada 2021.

Syarikat-syarikat BSJV yang menganugerahkan biasiswa ialah Syarikat Minyak Brunei Shell Sdn Bhd (BSP), Brunei LNG dan Syarikat Pemasaran Brunei Shell (BSM) dengan para pelajar akan melanjutkan pengajian tinggi di universiti-universiti tempatan seperti Universiti Brunei Darussalam (UBD), Universiti Teknologi Brunei (UTB) serta di United Kingdom.

Biasanya, pencapaian para pelajar berkenaan akan diraikan dalam majlis penandatangan kontrak tetapi pada tahun ini, majlis anugerah maya telah diadakan demi menjaga keselamatan semua pihak dan untuk mematuhi garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan dalam menangani gelombang kedua penularan pandemik COVID-19.

Majlis maya itu dihadiri oleh Pengarah Urusan BSP dan Shell Country Chair in Brunei, Agnete Johnsgaard-Lewis; Pengarah Urusan Brunei LNG, Hajah Farida binti Dato Talib; Pengarah Urusan BSM, Awang Muhammad Norshafiee bin Dato Paduka Haji Abdul Jalil serta penerima-penerima biasiswa berkenaan.

Dalam ucapan alu-aluannya, Pengarah Sumber Manusia BSP, Hajah Zainab binti M.A. Omar menyatakan bahawa menjadi visi BSP supaya syarikat berkenaan dipimpin oleh warga Brunei yang kompetitif dan berkeupayaan sebagai sebahagian daripada kader yang memandu industri-industri negara di luar minyak dan gas.

Antara penerima biasiswa yang hadir semasa majlis anugerah yang diadakan secara maya. – Gambar serahan BSP

Strateginya, tambah beliau, ialah untuk memupuk, membangun dan menyokong generasi bakat Brunei supaya mempunyai saluran pemimpin yang mantap dan berkualiti bagi syarikat serta negara.

“Kami menyasar untuk melabur dalam dan membangun orang dengan pelbagai kemahiran dan keupayaan yang luas untuk memimpin organisasi dan menyumbang kepada Wawasan Brunei 2035.”

Beliau berkata lagi bahawa Skim Biasiswa BSJV itu merupakan contoh yang amat baik terhadap komitmen BSJV untuk memupuk bakat tempatan.

Sejak 1972, BSJV telah menaja lebih daripada 800 orang pelajar bagi biasiswa dimana menerusi skim berkenaan, banyak warga muda Brunei telah berpeluang untuk melanjutkan pengajian tinggi di dalam dan luar negara.

Dayang Nur Afini binti Ali, seorang cendekiawan BSP yang akan menuntut dalam bidang geologi di University of Edinburgh ketika berucap bagi pihak kumpulan penerima biasiswa pada 2021, menyatakan bahawa beliau bersedia untuk menghadapi cabaran-cabaran belajar dan tinggal di luar negara walaupun di sebalik keadaan pandemik COVID-19.

Beliau menyatakan penghargaan kepada BSP atas biasiswa dan peluang untuk memenuhi impiannya menjadi seorang ahli geologi serta amat teruja bagi menyertai syarikat berkenaan setelah menamatkan pengajiannya.

“Inilah yang menjadikan biasiswa BSJV istimewa, jaminan kedudukan pekerjaan dan laluan kerjaya progresif jika mereka berjaya dalam pengajian. Saya amat bersyukur bagi peluang ini! Saya berjanji akan berkerja keras dalam pengajian saya dan paling penting, saya akan mencuba sedaya-upaya untuk sentiasa selamat,” tambah beliau.

Biasiswa BSJV yang sangat didambakan, adalah bagi lepasan A Level/ International Baccalaureate Diploma/Advanced Diploma serta dianugerahkan kepada pelajar yang terpilih untuk melanjutkan pengajian ijazah mereka di dalam dan luar negara. Setelah berjaya menamatkan pengajian, mereka akan menyertai syarikat-syarikat BSJV sebagai profesional muda.

Selain menjana pekerjaan langsung ke syarikat-syarikat BSJV, BSP juga menyumbang kepada keperluan perniagaan dalam industri tenaga, menerusi pertumbuhan dan pembangunan corong bakat tempatan dalam pelbagai bidang termasuk petroleum, mekanikal, kejuruteraan proses, sains alam sekitar, perundangan dan penerbangan.