3 ditahan cubaan seludup

Oleh Yusrin Junaidi
Gambar serahan PPDB

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 OKT – Satu cubaan menyeludup barangan tidak diisytiharkan telah berjaya dipatahkan petang kelmarin di mana tiga orang warga tempatan ditahan di kawasan Jalan Labu, berdekatan simpang Kampung Tanjung Bungar, Daerah Temburong.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB), ketiga-tiga suspek lelaki berumur lingkungan 36 hingga 42 tahun berkenaan ditahan hasil risikan keanggotaan Balai Polis Bangar pada pukul 6:29 petang.

Berikutan dengan penahanan tersebut, pihak polis memeriksa kenderaan suspek dan telah menemukan bungkusan barangan beku dan mentah yang dipercayai dibawa masuk melalui Jalan Tikus.

Barangan berkenaan adalah 256 paket frankfurter ayam, enam kotak besar berisi potongan ayam, tiga kotak besar potongan daging jenama Allana dan lapan kotak besar berisi potongan hati buyah.

Kenyataan menyatakan, kesemua suspek berserta barang rampasan diserahkan kepada Jabatan Kastam dan Eksais Diraja (JKED) bagi tindakan seterusnya.

Di samping itu, ketiga-tiga suspek juga dihantar ke Pusat Kuarantin Perkampungan Sukan Berakas bagi menjalani kuarantin selama dua minggu sebelum siasatan lanjut dijalankan.

Sehubungan itu, PPDB menyeru orang ramai agar tidak terlibat ataupun bersubahat dengan mana-mana kegiatan ataupun anasir-anasir jenayah kerana kesannya akan membawa kepada tindakan undang-undang yang sewajarnya di hadapan muka pengadilan.

PPDB telah merampas daging dan ayam tidak diisytiharkan.
Antara barangan yang dirampas oleh anggota polis di kawasan Jalan Labu, berdekatan simpang Kampung Tajung Bungar, Daerah Temburong.