Thursday, April 18, 2024
25.3 C
Brunei

  -

  3 jam tanggung kepedasan cili, badan kejang

  FORT MILL – Ed Currie, pakar lada pedas dari Carolina Selatan yang telah menyemai dan menanam baka Carolina Reaper lebih pedas daripada kebanyakan semburan lada yang digunakan oleh polis untuk mengawal penjenayah tegar, telah memecahkan rekod dunianya sendiri dengan lada yang memiliki kepedasan tiga kali ganda.

  Pepper X secara rasmi diberi gelaran sebagai lada paling pedas di dunia pada 9 Oktober oleh Guinness Book of World Records, mengalahkan Reaper dalam pencariann Currie selama sedekad untuk menyempurnakan lada yang katanya memberikan kepedasan serta-merta.

  Currie berkata apabila dia pertama kali mencuba Pepper X, ia menyebabkan hatinya terasa sangat panas.

  “Saya merasakan kepedasan selama tiga setengah jam. Kemudian kekejangan muncul,” kata Currie, salah satu daripada lima orang yang setakat ini telah memakan keseluruhan Pepper X. “Kekejangan itu sangat mengerikan. Saya terbaring di atas lantai marmar kira-kira satu jam dalam hujan, mengerang kesakitan.”

  Kepedasan dalam lada diukur dalam Unit Haba Scoville. Sifar bermaksud tawar dan lada jalapeno biasanya mencatatkan kira-kira 5,000 unit.

  Ed Currie menunjukkan sijilnya bahawa pelbagai lada Pepper X baharunya adalah yang paling pedas di dunia menurut Guinness Book of World Records. – Gambar AP
  Lada Pepper X ditunjukkan di Fort Mill, SC pada 10 Oktober. – Gambar AP
  Pelbagai jenis lada Carolina Reaper dilihat di Fort Mill, SC. – Gambar AP
  Seorang pekerja melihat ke atas salah satu rumah hijau Ed Currie. – Gambar AP

  Sebuah lada habanero, yamg memegang rekod kira-kira 25 tahun lalu, biasanya mendahului 100,000 unit. Guinness Book of World Records menyenaraikan Carolina Reaper pada 1.64 juta unit.

  Rekod Pepper X ialah purata 2.69 juta unit. Sebagai perbandingan, semburan lada biasa yang digunakan oleh polis adalah sekitar 1.6 juta unit. Semburan lada beruang didedahkan pada 2.2 juta unit.

  Penyediaan Pepper X telah diusahakan sejak kali terakhir Currie mencatatkan rekod lada yang paling pedas pada 2013 dengan Carolina Reaper, buah berbonjol merah terang dengan apa yang penggemar panggil sebagai ekor kala jengking. Matlamatnya adalah untuk menawarkan lada yang sangat pedas dengan rasa manis.

  Pepper X berwarna kuning kehijauan, tidak mempunyai daya tarik rak yang sama dan membawa rasa tanah sebaik sahaja habanya dicetuskan. Ia merupakan baka antara Carolina Reaper dan apa yang Currie mengklasifikasikan sebagai lada yang dihantar oleh rakannya dari Michigan yang sangat pedas.

  Bahan kimia dalam lada yang menyebabkan rasa pedas dipanggil sebagai kapsaisin dan tidak berbahaya melainkan jika ia dimakan dalam jumlah yang banyak. Walaupun begitu, minda manusia dan mamalia lain menganggap kapsaisin sebagai ancaman dan menghantar isyarat pedas yang kuat kepada badan. Oleh kerana burung tidak mempunyai tindak balas yang sama, ia dapat menyebarkan biji lada sambil melindungi tumbuhan tersebut.

  Sensasi pedas yang didorong pada manusia juga melepaskan endorfin dan dopamin ke dalam badan. Currie, yang terlibat sepenuhnya dalam penanaman lada setelah mengatasi ketagihan dadah dan alkohol, menganggap itu sebagai keadaan euforia semula jadi. Dia berkongsi ladanya dengan penyelidik perubatan, dengan harapan mereka dapat menggunakannya untuk menyembuhkan penyakit dan membantu individu yang mengalami kesakitan atau ketidakselesaan kronik.

  Bagi Currie, mempunyai lada paling pedas di dunia telah menjadi obsesi selama dua dekad.

  Ia mengambil masa 10 tahun untuk mendapatkan Pepper X daripada eksperimen hibrid pertama hingga mencipta rekod, termasuk lima tahun ujian untuk membuktikan bahawa ia adalah tumbuhan dengan buah yang berbeza dan mendokumentasikan pedas purata lada tersebut di atas tumbuhan dan generasi yang berbeza.

  “Kajian kami meliputi genetik, kimia hingga botani,” katanya.

  Currie, yang cuba membangunkan empayar sos lada pedas melalui syarikat PuckerButtnya, berkata dia juga mempelajari banyak ilmu perniagaan sepanjang dekad yang lalu.

  Walaupun Carolina Reaper menarik banyak perhatian, sebahagian besar daripadanya tidak betul atau tidak menguntungkan.

  Currie membenarkan orang lain menanam lada tersebut tanpa menyembunyikan ideanya. Peguamnya telah mengira lebih daripada 10,000 produk yang menggunakan nama Carolina Reaper, atau harta inteleknya yang lain, tanpa kebenaran.

  Currie sedang melindungi Pepper X. Dia berkata tiada benih akan dikeluarkan sehingga dia yakin bahawa anak-anaknya, pekerjanya – ramai di antaranya yang mendapat peluang kedua seperti dia dan keluarga mereka boleh sepenuhnya menikmati ganjaran hasil kerjanya.

  “Semua orang lain telah mengaut keuntungan daripada Reaper. Sekarang sudah tiba masanya untuk kita mendapat keuntungan daripada kerja keras yang saya lakukan,” kata Currie.

  Kerja itu termasuk puluhan ladang di seluruh York County, rumah hijau rahsia di tempat Currie mengusahakan lada untuk mengelakkan ia daripada dicuri dan sebuah kedai PuckerButt di Fort Mill, tempat Currie mengusahakan puluhan idea sos yang berkisar daripada lembut hingga pedas. Dia juga menjual ladanya kepada syarikat-syarikat di seluruh dunia.

  Cabaran yang melibatkan makanan yang sangat pedas telah menjadi tajuk utama selepas pembuat kerepek menarik produknya susulan kematian seorang remaja.

  Currie mahu orang ramai makan lada dan percaya mereka boleh mendapat manfaat sensasi yang datang selepas pedas. Dia menyifatkan kebanyakan cabaran lada panas sebagai tindakan yang tidak baik dan memberi amaran kepada orang yang ingin mencuba untuk tidak terlalu berani dan terlalu cepat untuk mencuba Carolina Reaper atau Pepper X.

  “Awda perlu membina toleransi,” kata Currie, kemudian memberi isyarat bahawa lebih banyak kepedasan pada lada mungkin sedang berkembang dari ladang, makmal dan peti sejuk yang tidak akan dipamerkannya kepada peminat, wartawan mahupun penasihat perniagaan yang membantu perniagaannya berkembang.

  “Adakah ini puncaknya?” Currie berkata tentang Pepper X, sambil tersenyum licik di wajahnya. “Tidak, ini bukan puncaknya.” – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Gempa bumi 6.3 magnitud di Jepun cederakan 8 orang

  TOKYO, 18 APRIL – Lapan orang dilaporkan cedera hari ini selepas gempa bumi berukuran 6.3 magnitud melanda barat daya Jepun, tetapi tiada kerosakan besar...