Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  3 kabel data di Laut Merah dipotong

  DUBAI, 5 MAC – Tiga kabel di bawah Laut Merah yang menyediakan internet dan telekomunikasi global telah dipotong kerana laluan air itu kekal menjadi sasaran pemberontak Houthi Yaman, kata pegawai kelmarin. Sementara itu, serangan peluru berpandu Houthi menyebabkan sebuah kapal terbakar di Teluk Aden, tetapi tidak menyebabkan kecederaan.

  Apa yang memotong talian masih tidak jelas. Terdapat kebimbangan mengenai kabel yang menjadi sasaran dalam kempen Houthi, yang disifatkan pemberontak sebagai usaha untuk menekan Israel untuk menamatkan perangnya ke atas Hamas di Semenanjung Gaza. Houthi bagaimanapun telah menafikan menyerang talian.

  Walaupun perkapalan global telah pun terganggu melalui Laut Merah, laluan penting untuk penghantaran kargo dan tenaga dari Asia dan Timur Tengah ke Eropah, sabotaj talian telekomunikasi boleh meningkatkan lagi krisis selama berbulan-bulan.

  Talian yang dipotong termasuk Asia-Afrika-Eropah 1, Europe India Gateway, Seacom dan TGN-Gulf, kata HGC Global Communications yang berpangkalan di Hong Kong. Ia menyifatkan pemotongan itu menjejaskan 25 peratus trafik yang mengalir melalui Laut Merah. Ia menyifatkan laluan Laut Merah sebagai penting untuk data bergerak dari Asia ke Eropah dan berkata ia telah mula mengubah laluan trafik.

  HGC Global Communications menyifatkan talian Seacom-TGN-Gulf sebagai dua kabel berasingan apabila ia sebenarnya satu di kawasan pemotongan, menurut Tim Stronge, pakar kabel dasar laut dengan TeleGeography, sebuah syarikat penyelidikan pasaran telekomunikasi yang berpangkalan di Washington.

  Menjawab soalan daripada The Associated Press, Seacom berkata bahawa “ujian awal menunjukkan segmen yang terjejas terletak dalam bidang kuasa maritim Yaman di Laut Merah Selatan.” Ia berkata ia mengubah laluan trafik yang boleh diubah, walaupun beberapa perkhidmatan tidak berfungsi.

  Tata Communications, sebahagian daripada konglomerat India dan di belakang laluan Seacom-TGN-Gulf, memberitahu AP bahawa ia ‘memulakan tindakan pemulihan segera dan sesuai’ selepas talian itu dipotong.

  “Kami melabur dalam pelbagai konsortium kabel untuk meningkatkan kepelbagaian kami dan oleh itu dalam situasi pemotongan kabel atau halangan, kami dapat mengubah hala tuju perkhidmatan kami secara automatik,” kata Tata.

  Firma lain di belakang talian tersebut, yang menyediakan data kepada Afrika, Asia dan Timur Tengah, tidak menjawab pertanyaan AP. – AP

  Gambar tidak bertarikh yang dikeluarkan pada 3 Mac 2024, oleh Komando Pusat tentera AS menunjukkan kapal berbendera Belize Rubymar karam di Laut Merah. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...