3 terbunuh, kapal terbalik di San Diego

SAN DIEGO, 3 MEI – Sebuah kapal sarat disyaki digunakan untuk penyeludupan manusia terbalik semalam dan musnah oleh ombak kuat di sepanjang pantai San Diego yang berbatu, membunuh tiga orang dan mencederakan lebih dari lebih 20 orang yang lain, kata pihak berkuasa.

Penyelamat, Pengawal Pantai AS dan agensi lain bertindak sekitar jam 10:30 pagi berikutan laporan kapal terbalik berhampiran semenanjung Point Loma, menurut Jabatan Penyelamat Bomba San Diego.

Panggilan awal adalah bagi segelintir orang di atas bot itu tetapi ketika penyelamat tiba di kapal dan jet ski mereka, mula menyedari “ia akan menjadi situasi yang lebih besar dengan lebih ramai orang,” kata San Diego Lifeguard Services Letnan Rick Romero.

“Ada orang di dalam air, lemas, dibawa arus air di sana,” katanya.

Tujuh orang ditarik ombak, termasuk tiga yang lemas, kata Romero. Seorang berjaya diselamatkan dari tebing dan 22 yang lain berjaya sampai ke pantai sendiri, katanya.

“Sebaik sahaja kami tiba di tempat kejadian, kapal itu pada dasarnya hancur. Keadaannya agak sukar, ombak setinggi 5 hingga 6 kaki, berangin, sejuk,” kata Romero.”– AP